Waar vandaan: Culinair > Recept >

INTRODUCTIE
Capsicum annuum var. annuum
Het heeft tot de Gouden Eeuw geduurd voordat de paprika in Europa bekend werd. Paprika's komen oorspronkelijk uit de tropische en subtropische streken van Midden-Amerika. Door Columbus werd in 1492 voor het eerst melding gemaakt van paprika als specerij.
Nog maar 20 jaar geleden gold de paprika in België nog als een uitheemse vrucht. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit onze keuken. Logisch, als je bedenkt hoe de verschillende soorten de smaak en het aanzien van ons eten verrijken. Bovendien geldt de paprika met recht als 'supergezond'. Maar weinig producten zijn namelijk zo gezond als paprika. Paprika's zitten boordevol vitaminen en mineralen en bevatten maar weinig calorieën. 
Paprika's behoren tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. De ene paprika is echter de andere niet. Paprika's bestaan in allerlei vormen, formaten, kleuren en smaken.
De paprika's zoals wij ze allemaal kennen, worden vanwege hun vorm ook wel blokpaprika's genoemd. Zeer bekend zijn de rode, groene en gele en ook de oranje komen we steeds vaker in de supermarkt tegen. Er zijn ook paprika's in bijzondere kleuren. Alle paprika's zijn eerst groen voordat ze hun eigenlijke kleur krijgen.

ALGEMENE PRODUCTINFO
Met de kleur van de paprika varieert ook de smaak:
Rode paprika's; De rode paprika smaakt zachter en zoeter dan de groene en zit boordevol vitaminen en mineralen en bevat maar weinig calorieën. De rode paprika geldt zelfs als de vruchtgroente met het hoogste vitamine C-gehalte.
Groene paprika's; De groene paprika onderscheidt zich door zijn pittige, kruidige smaak van zijn andere soortgenoten. Rode en groene paprika's zijn het meest bekend bij de consument.
Gele paprika's; De gele paprika's zijn echter nog niet zo lang op grote schaal verkrijgbaar. Hun populariteit neemt nog steeds toe. Dit is te danken aan de zachte, zoete maar toch ook frisse smaak en aan de zeer decoratieve kleur.
Oranje paprika's; Oranje paprika's onderscheiden zich door hun mooie kleur, hun zoete smaak en hun zeer hoge gehalte aan vitamine C. Witte paprika's; De witte paprika wordt veel gegeten in Hongarije, Tsjechië en Zuid-Duitsland. De witte paprika behoort daar tot de dagelijkse ingrediënten in de keuken. In andere Europese landen is de witte paprika iets minder bekend en wordt hij vooral gebruikt ter decoratie van gerechten.
Bijzondere kleuren paprika's; Naast de bovenstaande bekende paprika's zijn er ook paprika's in de bijzondere kleuren bruin, lila en paars. Paarse en lila paprika's hebben -net als de groene paprika's- een pittige, kruidige smaak. De lila paprika is echter wat milder van smaak dan de paarse. De bruine paprika is bijzonder zoet. De rode, groene en gele paprika's zijn ook in biologische variëteiten verkrijgbaar.
Mini-paprika's; ook wel baby-paprika's genoemd, zijn verkrijgbaar in de kleuren rood, groen, geel en sinds kort ook oranje. Door hun grappige, kleine formaat en hun aantrekkelijke kleuren zijn mini-paprika's zeer decoratief maar ook erg gezond: ze bevatten veel vitaminen, calcium, eiwit, ijzer en natrium.
Zoetpuntpaprika's (Paprica Punta); In wordt de zoete puntpaprika onder de merknaam Paprica Punta op de markt gebracht. De Paprica Punta is verkrijgbaar in de kleuren rood en geel. Bijzonder is de verfijnde, fruitige en extreem zoete smaak.

TEELT
Paprika groeien in België in de kassen en zijn bijna jaarrond beschikbaar. De planten worden per drie stengels omhoog geleid. De eerste bloem van een plant wordt meestal verwijderd, dit omdat deze een onregelmatige vrucht vormt, doordat die in het hart van de plant gevormd wordt en dan tijdens de uitgroei tegen de stengels aangedrukt wordt. Doordat er telkens enige bloemen tegelijk bloeien ontstaan er meerdere vruchten tegelijk aan de plant. Voor de bestuiving worden hommels ingezet.

SCHOONMAKEN EN BEWAREN
Paprika's behouden hun smaak het best als u ze bewaart op een koele plaats, bijvoorbeeld in de kelder en als u die niet heeft in de groentela van uw koelkast. U kunt ze dan ruim een week goed houden. Verpakte paprika's zijn duidelijk langer vers te houden.

Een handige methode om de schil van de paprika te verwijderen, is hem aan een vork te prikken, 20 tot 25 minuten midden in de oven (250 ºC) te verwarmen tot er zwarte plekken op de schil verschijnen. U doet de paprika 15 minuten in een gesloten plastic zak en vervolgens kunt u de schil er zo aftrekken.
-

BEREIDINGSWIJZEN EN TOEPASSINGEN
Gebruikt u paprika's als decoratie of in een salade en wilt u ringen paprika gebruiken, was dan eerst de paprika, snijd hem vervolgens in ringen en verwijder dan pas de zaden en zaadlijsten.
Met de kleur van de paprika verschilt ook de toepassing.
Rode paprika's; Door hun zoetere smaak zijn rode paprika's zeer veelzijdig bruikbaar: rauw in salades of als rauwkost, maar ook verwerkt in warme gerechten zoals sauzen, roerbakgerechten, ovenschotels en stoofpotjes.
Groene paprika's; Groene paprika's zijn met hun pittige en kruidige smaak uitermate geschikt voor verwerking in warme gerechten zoals roerbakgerechten, stoofpotjes, ovenschotels en (pasta-)sauzen.
Gele paprika's; Gele paprika's worden mede dankzij hun zeer decoratieve kleur en zachte, zoete maar toch ook frisse smaak veel gebruikt voor verwerking in salades en rauwkost.
Oranje paprika's; De oranje paprika's worden in warme gerechten, salades en als borrelhapje gebruikt.
Witte paprika's; De witte paprika heeft een pittige smaak en is daarom bij uitstek geschikt voor verwerking in warme gerechten. Tevens is de paprika geschikt voor decoratie bij gerechten.
Bijzondere kleuren paprika's; De paprika's in bijzondere kleuren worden, gezien hun exclusieve karakter, het meest gebruikt in het professionele catering-segment en door restaurants. De paprika's hebben een hoge decoratieve waarde; ze worden dan ook voornamelijk als garnering gebruikt om gerechten een bijzonder kleuraccent te geven. Vanwege hun zoete smaak zijn de bruine paprika's bij uitstek geschikt voor toepassingen in salades.
Mini-paprika's; Deze paprika's zijn vooral geschikt om te vullen en -koud of warm- op te dienen als bijzonder borrelhapje of voorgerecht. In ringetjes gesneden vormen de mini-paprika's een kleurrijke garnering van salades. Ze zijn door hun grappige, kleine formaat en hun aantrekkelijke kleuren bijzonder decoratief.
Zoetpuntpaprika's (Paprica Punta); De Paprica Punta bevat nauwelijks zaad en is daardoor uitermate geschikt voor salades, rauwkost of voor 'uit-het-vuistje'. De volle, extreem zoete smaak combineert goed met gerookte producten, zoals kip, tahoe of vis. Bovendien is de smalle puntvorm praktisch in gebruik. De gesneden ringen kunnen worden verwerkt in bijvoorbeeld salades.


VOEDINGSWAARDE
Paprika is rijk aan vitamine C. 
- Het eten van paprika gaat infecties tegen en helpt beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Paprika’s bevatten ook nog eens de zeldzame B-vitamine PQQ, die een belangrijke rol speelt bij de vruchtbaarheid.


Voedingswaarden per 100 gr
Groen gekookt groen rauw Rood gekookt rood rauw
Energie: 68 KJ, 16 kcal 68 KJ, 16 kcal 58 KJ, 14 kcal 119 KJ, 28 kcal
Eiwit: 1.0 g 1.0 g 1.2 g 1.0 g
IJzer: 0.5 mg 0.5 mg 0.5 mg 0.5 mg
Koolhydraten: 3.0 g 3.0 g 2.2 g 6.0 g
Natrium: 5 mg 5 mg 6 mg 6 mg
Calcium: 15 mg 15 mg 15 mg 15 mg
Vet: 0.0 g 0.0 g 0.0 g 0.0 g
Vezels: 2.3 g 2.2 g 2.3 g 2.2 g
Vitamine C: 30 mg 70 mg 80 mg 150 mg