Waar vandaan: Culinair > Recept >

INTRODUCTIE
Daucus carota ssp. sativus
De wortel ook wel peen genoemd, maakt, net als onder andere de selderij en peterselie, deel uit van de familie 'Umbelliferae'. De wilde peen heeft meestal een witte wortel, maar de gekweekte rassen zijn er in allerlei kleuren zoals oranje, rood, geel en wit. Wilde peen komt voor in heel Europa, van de Britse Eilanden in oostelijke richting via Azië helemaal tot in Noordwest-China. Het is aannemelijk dat wortels het eerst werden geteeld in het oostelijk Middellandse-Zeegebied.

TEELT
Wortel of peen is een tweejarige plant; in het eerste voorjaar produceert de plant de eetbare, vlezige, meestal oranje penwortel. Als de wortel in de grond blijft gaat de plant in het volgende voorjaar bloeien.
Wortelen gedijen het best in zand, vooral op kalkrijke of lemige zandgronden. De grond moet diep worden bewerkt en zeer los en luchtig van structuur zijn. De wortelen kunnen 's winters tot de oogst in de grond blijven.

SCHOONMAKEN EN BEWAREN
Verwijder bij bospeen of jonge wortel het onderste stukje en snijd de uiteindes van de stengel af. Onder koud water spoelen en schoon schrobben als dat nodig is.
Als de wortels in een zak verpakt zijn, haal ze er dan uit en bewaar ze op een koele, donkere, goed geventileerde plek. Gebundelde wortels binnen 2 dagen gebruiken. Ongewassen wortels kunnen langer worden bewaard, circa 5 dagen.
Losse wortels en vooral de dikkere ‘winterwortels’ schilt men best met een dunschiller omdat de schil redelijk bitter is.

BEREIDINGSWIJZEN EN TOEPASSINGEN
Voor geglaceerde worteltjes worden kleine wortels in hun geheel circa 10 minuten gekookt in een ondiepe kookpan met weinig boter, zout en suiker. Snijd grotere wortels in reepjes, schijfjes of blokjes. Wortels voegen kleur en textuur toe aan gemengde groenten, stoofgerechten, groentepaté, soep en roerbakgerechten.

VOEDINGSWAARDE
Voedingswaarden per 100 gr
Gekookt z zout Rauw
Energie: 73 KJ, 17 kcal 48 KJ, 11 kcal
Eiwit: 0.6 g 0.6 g
IJzer: 0.2 g 0.4 g
Koolhydraten: 3.7 g 2.2 g
Natrium: 35 mg 35 mg
Calcium: 32 mg 29 mg
Vet: 0.0 g 0.0 g
Vezels: 2.8 g 3.3 g
Vitamine C: 2 mg 2 mg