Waar vandaan: Culinair > Recepten > Tiramisu

Receptendatabank

Tiramisu culinair

120 min. Keuken: Italiaans Afdrukken
Tiramisu

Boodschappenlijstje

Voor 6 personen heb je nodig:

  • 1 deciliter sterke koffie, afgekoeld
  • 3 stuk(s) eieren
  • 5 centiliter amaretto
  • 100 gram suiker
  • 100 gram chocoladeschilfers
  • 250 gram boudoirkoekjes [lange vingers)
  • 400 gram mascarpone

Voedingswaarde


Bereiding

Voeg de amaretto bij de koffie.

Dompel voldoende koekjes in de koffie en schik ze in een schotel zodat de hele bodem bedekt is.

Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Klop de eierdooiers met de suiker tot een lichte mousse.

Klop de eiwitten tot schuim.

Voeg eerst de eierdooiers en dan de eiwitten bij de mascarpone.

Giet de helft van de bereiding over de koekjes en strijk alles vlak.

Strooi er 1/4 van de chocoladeschilfers over.

Leg daarop de resterende droge koekjes en giet er de rest van de koffie over.

Giet er de rest van de mascarponebereiding op en werk af met de rest van de chocoladeschilfers.

Zet minstens 1 uur fris weg.


Extra / Tip

Dit gerecht kun je gemakkelijk een dag op voorhand klaarmaken.


Waardering

culinair culinairculinair culinairculinairculinair culinairculinairculinairculinair culinairculinairculinairculinairculinair

Reacties (8)

Peperkoek
Het recept volgen, maar in plaats van lange vingers, peperkoek of ontbijtkoek gebruiken.
Johny , ingegeven op 15 maart 2015, 17:36
Tiramisu
Kan men mascarpone vervangen door een andere (minder vettige) kaassoort en moet men dan dezelfde hoeveelheid gebruiken?
Annie RG , ingegeven op 16 december 2014, 13:53
Nieuw recept tiramisu (9 personen)
3 eieren - 6 soeplep.suiker -500 gr.mascarponekaas (Galbani) -cognac Martell - 2 dozen boudoirkoekjes (lange vingers) 1/2 tas sterke koffie - chocoladeschilfers- marsalawijn (in Delhaize te vinden bij Porto niet bij de afdeling wijn).

Klop de eidooiers met suiker tot een romige massa. Voeg de mascarpone toe. Parfumeer dit mengsel met 2 soeplep.cognac en 2 spoelep. marsalawijn. Klop de eiwitten stijf en schep dit onder het mengsel.
Doe in een diep bord de koffie en dompel enkel de bovenkant van de koekjes hierin (voor de eerste laag) Bedek deze laag koekjes met voormeld kaasmengsel.Giet een scheut cognac en evenveel marsalawijn in het bord. Dompel hierin de koekjes heel even aan beide kanten en vorm een tweede laag met daarover het kaasmengsel. Hierover weer een laag gedrenkte koekjes (in cognac en marsala.) Eindigen met het kaasmengsel. Daarover fijn gemalen chocolade en één nacht in de koelkast.
Cc9 , ingegeven op 20 december 2009, 00:14
Amaretto
Ik voeg de amaretto bij het mascarpone-eiermengsel.
Smaakt beter af.Koekjes maar heel even soppen, anders wordt het geheel vloeibaar
Franina , ingegeven op 16 december 2009, 15:12
Te rijk
Uw recept is perfekt maar voor 6 personene lijkt 400 gr.mascarpone me veel te veel.
Ik maak dit klaar met 250 gr van deze kaas en gebruike zeker zoveel koekjes. zo wordt het gerecht minder zwaar.
Annie , ingegeven op 21 februari 2009, 11:55
Fijn voor de lijn
In plaats van mascarpone, gebruik ik af en toe magere verse kaas, met gelatineblaadjes voor de binding ! Ook lekker en bijlange niet zo calorierijk !
Mieke , ingegeven op 02 november 2008, 19:12
Speculaas
Lange vinger-koekjes vervangen door speculaas ! ooooovvveeerheeeeeeeelijk !!!!!
Lieve , ingegeven op 16 september 2008, 11:45
Vraag omtrent het weglaten vn de eierdooiers
Wt gebeurt er als in plaats van de eierdooiers ook eiwit wordt gebruikt? Dit in verband met het verlagen van cholesterol van de eiwitten?
WillyR , ingegeven op 18 juli 2008, 18:04

Bron recept: Copyright Standaard uitgeverij. Receptuur en fografie, Michel en Véronique De Meyer. | 61243 keer gezien | 77 waarderingen

Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=376