Waar vandaan: Culinair > Recepten > Kalfslever op Venetiaanse wijze

Receptendatabank

Kalfslever op Venetiaanse wijze culinair

20 min. Keuken: Italiaans Afdrukken
Kalfslever op Venetiaanse wijze

Boodschappenlijstje

Voor 6 personen heb je nodig:

  • peper en zout
  • tijm
  • 1 kilogram uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 eetlepel(s) gehakte platte peterselie
  • 3 deciliter witte wijn
  • 12 eetlepel(s) olijfolie
  • 800 gram kalfslever, in plakjes gesneden

Voedingswaarde


Bereiding

•Verhit 8 eetlepels olijfolie in een pan en stoof er de uienschijven in aan gedurende 3 minuten.

•Voeg er dan de tijm en de wijn bij en breng verder op smaak met peper en zout.

•Dek af en laat alles 15 minuten sudderen .

•Verhit de rest van de olie in een pan. Kruid het vlees met peper en zout en bak het gedurende 2 minuten aan alle kanten aan.

•Schik de uien op voorverwarmde borden.

•Leg er een stuk vlees op en werk af met de gehakte peterselie.


Extra / Tip

Je kunt de witte wijn ook vervangen door marsala.


Waardering

culinair culinairculinair culinairculinairculinair culinairculinairculinairculinair culinairculinairculinairculinairculinair

Reacties (4)

Idioot
Wie gaat er nu rauwe lever zouten voor het bakken?dit slaat werkelijk alles,je zou denken dat van hove dit ,,recept,,uit de duim heeft gezogen.
Jef , ingegeven op 03 april 2011, 06:57
Traditioneel recept
Fegato alla veneziana
Ingredienten
• Wijnazijn 2 Elp
• Boter 30 g optioneel
• Kalfslever 500 g
• UI 2 stuks
• Olijfolie 100 ml
• Peper 1 klp.
Bereiding
Snijd de lever in reepjes.
Snijd de ui in dunne reepjes en laat op zacht vuur glazig worden in olie en boter.
Roer af en toe zodat de ui niet aan de bodem kleeft.
Na 10 minuten wanneer de ui glazig is en begint te kleuren, de wijnazijn en de lever toevoegen.
Laat alles doorkokenop hoog vuur maar niet meer dan 5 minuten.
Op smaak brengen met zout en peper.
Serveer warm met enkele druppels citroensap.


Fegato alla Veneziana is een der meest gekende traditionele gerechten uit de Veneziaanse keuken.
De originele naam in het Venetiaans dialect is figà àea Venessiana, reeds gekend in de tijd van de Romeinen die Kalfslever bereiden met vijgen.
De venezianen vervingen de vijgen door uien.

Vertaald uit het Italiaans door Leo Daman van Hove voor het archief van Kookclub Terroir d’Anvers voor Kookles ‘Italiaanse keuken Friuli en Veneto’
http://www.giallozafferano.it/ricetta/Fegato-alla-veneziana
Terroir , ingegeven op 27 januari 2009, 12:06
Beetje meer smaak
Typisch "Hollands": schrik om een teentje knoflook als smaakmaker erbij uit te knijpen.
Fritske , ingegeven op 05 oktober 2008, 21:10
Beetje meer smaak
Typisch "Hollands": schrik om een teentje knoflook als smaakmaker erbij uit te knijpen.
Fritske , ingegeven op 05 oktober 2008, 21:09

Bron recept: Copyright Standaard uitgeverij. Receptuur en fografie, Michel en Véronique De Meyer. | 174429 keer gezien | 14 waarderingen

Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=371