Het effect van de verschillende vetzuren op de bloedlipiden

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Het effect van de verschillende vetzuren

Het effect van de verschillende vetzuren op de bloedlipiden

Vet is een belangrijke component in de voeding doordat het energie (1g levert 9 kcal), vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) en essentiële vetzuren (linolzuur en alfa-linoleenzuur) levert aan ons lichaam. Vet is niet enkel belangrijk voor ons lichaam, maar is samen met eiwitten en koolhydraten één van de basiselementen in levensmiddelen.

Vet in de voeding bestaat uit verschillende soorten vetzuren, namelijk verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren, die nog eens verder kunnen opgesplitst worden.

 

Onderstaand schema geeft de verschillende vetzuren weer. De bijhorende tabel geeft het effect van de verschillende vetzuren op de bloedlipiden weer.

Vetzuren
Vetzuren
Dossier voeding en gezondheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het effect van de verschillende vetzuren op de bloedlipiden

Type vetzuren
Effect op triglyceriden
Effect op HDL-cholesterol
Effect op LDL-cholesterol
Verzadigde vetzuren
neemt toe
neemt toe
Transvetzuren
neemt toe
neemt af
Mono-onverzadigde vetzuren
neemt toe
=
Polyonverzadigde vetzuren omega 6 (linolzuur)
neemt toe
neemt af
Polyonverzadigde vetzuren omega 3 (alfa-linoleenzuur)
=
=
EPA & DHA
neemt af
=
=

 

Bron: Vitelma