Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Het effect van de verschillende vetzuren
Het effect van de verschillende vetzuren op de bloedlipiden
Voeding & Omega 3
Vet is een belangrijke component in de voeding doordat het energie (1g levert 9 kcal), vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) en essentiële vetzuren (linolzuur en alfa-linoleenzuur) levert aan ons lichaam. Vet is niet enkel belangrijk voor ons lichaam, maar is samen met eiwitten en koolhydraten één van de basiselementen in levensmiddelen.
Vet in de voeding bestaat uit verschillende soorten vetzuren, namelijk verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren, die nog eens verder kunnen opgesplitst worden.
Onderstaand schema geeft de verschillende vetzuren weer. De bijhorende tabel geeft het effect van de verschillende vetzuren op de bloedlipiden weer.
Vetzuren
Het effect van de verschillende vetzuren op de bloedlipiden
Type vetzuren |
Effect op triglyceriden |
Effect op HDL-cholesterol |
Effect op LDL-cholesterol |
---|---|---|---|
Verzadigde vetzuren | |||
Transvetzuren | |||
Mono-onverzadigde vetzuren | = |
||
Polyonverzadigde vetzuren omega 6 (linolzuur) | |||
Polyonverzadigde vetzuren omega 3 (alfa-linoleenzuur) | = |
= |
|
EPA & DHA | = |
= |
Bron: Vitelma