Functie van omega 3 en 6 in ons lichaam

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Functie van omega 3 en 6 in ons lichaam

Functie van omega 3 en 6 in ons lichaam

Omega 3 en 6 behoren tot de essentiële vetzuren. Het zijn met andere woorden vetzuren die ons lichaam nodig heeft, net zoals we vitamines of mineralen nodig hebben.

We kunnen Omega 3 en 6 echter niet zelf aanmaken en moeten het dus in voldoende mate uit onze voeding opnemen. Helaas doen we dat té weinig!

Er bestaan verschillende soorten Omega 3- en
6-vetzuren.

De stammolecule van omega 3 is alfa-linoleenzuur die we niet zelf kunnen aanmaken. We moeten ze dus uit onze voeding halen (bijvoorbeeld uit walnotenolie, koolzaadolie of lijnzaadolie).

Dossier voeding en gezondheidOns lichaam kan alfa-linoleenzuur omzetten in de 2 andere Omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Die omzetting gebeurt echter zo moeizaam dat we beter ook rechtstreeks voldoende EPA en DHA uit onze voeding kunnen opnemen. EPA en DHA vind je overvloedig in vette vis zoals tonijn, zalm, haring, makreel, forel...

Er bestaan verschillende soorten Omega 6-vetzuren.
De stammolecule is linolzuur die je voornamelijk terugvindt in plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïs- en sojaolie.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een voldoende inname van Omega 3 en 6 positieve invloeden heeft op onze gezondheid. Onthoud nu al dat de jongste wetenschappelijke onderzoeksresultaten er resoluut voor pleiten om voldoende voedingsmiddelen met Omega 3 op het menu te zetten!

 

 

Bron: Vitelma