Waar vandaan: Advies > Goede doelen advies

Wat zijn de wettelijke vereisten voor een testament?

De wet bepaalt onder meer dat wie een testament opstelt, gezond van geest moet zijn. Hij moet ook rechts- en handelingsbekwaam zijn op het moment dat hij zijn testament opstelt.

Het testament mag niet aangetast zijn door ‘bedrog, geweld en/of dwaling’. Iemand mag niet via allerlei slinkse omwegen een erfenis trachten binnen te halen. Als een goed doel bijvoorbeeld via een huisbezoek fondsen via een testament verwerft, moet het er op letten dat het de erfgenamen geen argumenten biedt om het testament aan het goede doel aan te vechten op grond van de zogenaamde ‘erfenisbejaging’. Daarom zal het goede doel de persoon die een testament wil maken informeren, maar er ook expliciet op wijzen dat deze persoon zelf een weloverwogen en vrije keuze moet maken.

De persoon die het legaat ontvangt, moet bekwaam zijn op het ogenblik van het overlijden van degene die het testament heeft opgesteld. Een belangrijk aandachtspunt voor legaten aan het goede doel: rechtspersonen mogen niet ontbonden of in vereffening zijn gesteld. Alleen legaten van iemand die voor de invereffeningstelling is overleden, kunnen nog worden aanvaard. Daarom is het aangewezen om in uw testament ook een alternatief goed doel op te nemen.

De legataris moet ook duidelijk bepaald zijn. De identiteit van een legataris kan met elementen in en met elementen buiten het testament worden bepaald. In bepaalde gevallen is de legataris bij het opstellen van het testament nog niet bepaald, maar kan hij op het ogenblik van het overlijden worden bepaald, bijvoorbeeld ‘een legaat aan mijn oudste in leven zijnde nicht of neef’. Bij legaten aan het goede doel is het aangewezen om de begunstigde rechtspersoon zo precies mogelijk te omschrijven: naam, adres, ondernemingsnummer.

Meer vragen & advies >> Archief.



Goede doelen advies :