Waar vandaan: Advies > Goede doelen advies

Welk soort testament is voor u het meest aangewezen?

Welke vorm van testament het meest aangewezen is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wenst u uw nalatenschap vooral aan uw wettelijke erfgenamen toe te kennen en enkel een bijzonder legaat aan een goed doel toe te kennen, dan kan een eigenhandig testament volstaan. Het kan dan wel aangewezen zijn om dit bij een notaris in bewaring te geven zodat het niet weggemaakt kan worden of niet verloren kan gaan. De notaris kan ook de rechtsgeldigheid ervan nakijken.

Heeft u geen reservataire erfgenamen en wilt u uw hele nalatenschap aan een goed doel overmaken door een goed doel als algemene legataris aan te stellen? Dan is een notarieel testament aangewezen.

Als u gaat voor een duolegaat, kiest u bij voorkeur een notarieel of internationaal testament. De formulering van de diverse beschikkingen moet juridisch correct zijn. Hierbij speelt de notaris een belangrijke rol. Het vermindert het risico van nietigheid wegens niet-naleving van vorm- of grondvereisten. Bovendien is er geen gevaar dat ontevreden erfgenamen het testament doen verdwijnen.

Het is alleszins aanbevolen dat u in uw testament de aanspraken van de reservataire erfgenamen niet schendt. Geef aan de wettelijke erfgenamen wat hen toekomt. Over het overige deel kunt u vrij beschikken. Enkel dat deel kan het voorwerp uitmaken van een legaat of een duolegaat aan het goede doel.

Als het testament de reserve, het voorbehouden deel van welbepaalde erfgenamen aantast, loopt u het risico dat de erfgenamen het legaat niet zullen uitkeren aan het goede doel dat u wenst te steunen.

Meer vragen & advies >> Archief.



Goede doelen advies :