Waar vandaan: Advies > Goede doelen advies

Stappenplan: hoe stel je een testament op?

  1. Maak een overzicht van uw bezittingen
    Maak een lijst van alle mogelijke facetten van uw bezittingen:
    - onroerende goederen zoals een huis of huizen, grond(en) …
    - roerende goederen: bank- en spaarrekeningen, aandelen, juwelen, kunstobjecten, auto …
    - levensverzekering(en)
    - eventuele schulden

  2. Wie wilt u opnemen in uw testament?
    Zijn er reservataire erfgenamen? Hoe groot is het beschikbare deel dat u vrij kunt bestemmen?
    Aan wie wilt u dat beschikbare deel nalaten: aan een familielid, aan een vriend, aan een goed doel?
    Om een familielid of vriend op te nemen in uw testament, heeft u hun volledige naam, adresgegevens, geboortedatum en geboorteplaats nodig.

    Neemt u een goed doel op, vermeld dan volgende gegevens:
    - de naam
    - het adres
    - het ondernemingsnummer
    - de kwalificatie van het goede doel als rechtspersoon die kan genieten van verlaagde successierechten
    - eventueel een tweede goed doel voor het geval de organisatie van uw keuze op het moment van overlijden niet meer zou bestaan

  3. Wat wilt u nalaten?
    Zodra u een overzicht hebt van uw bezittingen en van de mensen of organisaties aan wie u iets wil nalaten, kunt u bepalen wat voor wie bestemd is. Dat lijkt misschien gemakkelijker dan het eigenlijk is. Overleg dus gerust met iemand die u vertrouwt voor u een beslissing neemt.

  4. Wilt u bepaalde voorwaarden in uw testament opnemen?
    Misschien wilt u een legaat pas schenken aan het goede doel als uw echtgenoot overleden is. Of als de organisatie waaraan u schenkt, investeert in een bepaald project. Omschrijf de voorwaarde(n) die u wilt stellen.

  5. Wenst u een testamentuitvoerder aan te duiden?
    U kunt een testamentuitvoerder aanwijzen in uw testament als u er bijvoorbeeld aan twijfelt of uw erfgenamen uw testament correct zullen uitvoeren. Dat kan een familielid of een vriend zijn die u vertrouwt, maar ook een notaris of een advocaat. Hij of zij zal ervoor zorgen dat de nalatenschap wordt verdeeld zoals u bepaald heeft in uw testament.

  6. Bepaal uw uitvaart
    Het zal uw nabestaanden geruststellen als ze weten hoe ze aan uw laatste wensen kunnen voldoen. Daarom is het nuttig om in uw testament ook te noteren hoe u de uitvaart ziet. Moet die in beperkte kring plaatsvinden, op een bepaalde plaats, met specifieke muziek? Duid eventueel ook een verantwoordelijke aan voor de organisatie. Het is ook handig als u meteen in een bepaalde som voorziet om de uitvaart te regelen.

  7. Ga naar de notaris
    Als u al deze informatie op papier gezet heeft, dan bent u klaar om naar de notaris te stappen. Hij kan u advies geven over een optimale verdeling van uw vermogen en de juridische aspecten van het opstellen van een testament. Samen met hem kunt u bepalen welke testamentvorm in uw situatie de beste oplossing is. U kunt bijvoorbeeld de mogelijkheden van het duolegaat bekijken. Zo bent u er zeker van dat alles zo goed mogelijk geregeld is.

  8. Pas uw testament aan als uw situatie wijzigt
    Verkoopt u een onroerend goed, wordt u zelf erfgenaam van een belangrijke erfenis, of verandert uw familiale situatie, dan kan het nodig zijn om uw testament aan te passen. Overleg dan met uw notaris wat u eventueel wilt of moet wijzigen.

Bron: testament.be

Meer vragen & advies >> Archief.



Goede doelen advies :