Waar vandaan: Advies > Goede doelen advies

Kan ik ook een schenking aan een goed doel doen?

U kunt een goed doel niet alleen met een legaat steunen, maar ook met een schenking. U doet dan voor uw overlijden afstand van een deel van uw bezittingen. Dat kan soms fiscaal interessant zijn. Voor welke manier u kiest, hangt af van uw eigen wensen en voorkeuren, van uw vermogen en van uw familiale en financiële situatie. Uw notaris kan u altijd helpen om de juiste keuze te maken.

1. Fiscaal aftrekbare giften
De meest gekende vorm van schenken is een gift in cash. Zo zijn er heel wat mensen die jaarlijkse een gift overmaken aan een goed doel. Giften vanaf 40 euro op jaarbasis zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen.

2. Hand- of bankgiften
Wenst u meubelen, juwelen, kunstwerken, kasbons of andere roerende bezittingen weg te schenken, dan kan dit via een handgift. Bij een handgift gaat uw eigendom zonder formaliteiten over in andere handen door eenvoudige overhandiging aan de begunstigde.

Wenst u geld te schenken, dan kunt u kiezen tussen de handgift of de bankgift.
Een bankgift gebeurt via een eenvoudige overschrijving tussen bankrekeningen. Als u uw hand- of bankgift niet laat registreren, betaalt de begunstigde geen schenkingsrecht. De registratie is helemaal niet verplicht. Maar bij uw overlijden binnen drie jaar na zo’, belastingvrije schenking zal de begunstigde wel successierechten moeten betalen.

Vermelding op bankafschrift
Een bankgift en een derdenbeding zijn voorbeelden van een onrechtstreekse schenking. Er mag niet worden vermeld dat het om een schenking gaat. Op het bankafschrift mag u bij de mededeling niet ‘schenking’ of ‘gift’ vermelden. Doet u dit wel, dan moet u de spelregels van de notariële schenking volgen, zodat de gedane schenking dan in principe niet rechtsgeldig zal zijn.

3.  Een schenking via notariële akte
Een schenking via notariële akte is de veiligste manier om tijdens uw leven een gift te doen. Wanneer u een huis, een appartement of een grond wegschenkt, is deze vorm verplicht. Maar ook de schenking van roerende goederen kan via notariële akte. U kunt dan bepaalde voorwaarden en modaliteiten koppelen aan uw schenking om ze een zekere controle op wat u schenkt uit te oefenen. Zo is mogelijk om via notariële akte het behoud van inkomsten op het kapitaal dat u afstaat te organiseren.

Wanneer u bijvoorbeeld geld wegschenkt via een notarisakte met voorbehoud van vruchtgebruik, dan blijft uw leven lang de intresten op het geschonken geld ontvangen. Dit kan niet bij een hand- of bankgift. Zo kunt u ook een huis schenken maar het gebruik en genot ervan levenslang behouden. Of een opbrengsteneigendom met behoud van de huuropbrengsten voor uzelf. Of u kunt een onroerend patrimonium afstaan in ruil voor een rente of een vast bedrag voor uw levensonderhoud.

Een schenking bij notariële akte gaat altijd gepaard met schenkingsrechten, maar kan daarna in principe niet meer onderworpen worden aan successierechten. Het schenkingstarief is afhankelijk van gewest tot gewest, van de aard van de geschonken goederen en de begunstigde.

Een testament kan je op elk moment veranderen of herroepen. Bij een schenking is dit niet mogelijk. Gegeven is gegeven.

Meer vragen & advies >> Archief.



Goede doelen advies :