Waar vandaan: Advies > Goede doelen advies

Hoe stel ik een testament op en wat met de successierechten?

U kan zowel een handgeschreven als een notarieel testament maken. Een handgeschreven testament is volledig eigenhandig geschreven, gedateerd en ondertekend. Strikt genomen moet u dit testament niet afgeven bij de notaris, maar toch kunt u dit beter doen. Zo voorkomt u onder meer dat het verloren gaat of verdwijnt.

Het notarieel testament wordt geschreven door de notaris, volgens wat u hem dicteert in het bijzijn van twee getuigen. Het wordt dan door u ondertekend en door de notaris bewaard. Een testament is niet noodzakelijk definitief. U kunt het altijd wijzigen. Enkel de laatste versie is bindend.

De successierechten die je erfgenamen betalen op je erfenis hangen van verschillende factoren af. Ze worden bepaald door de woonplaats van de overledene, door de omvang van het erfdeel van de erfgenamen, en door de verwantschap die deze hebben met de overledene. De laatste fiscale woonplaats van de overledene bepaalt onder welke gewestelijke regeling de nalatenschap valt.

Elke gewest in ons land heeft zijn eigen successietarieven. Het tarief dat vervolgens binnen elk gewest van toepassing is, hangt af van de familieband. Hoe dichter iemand bij de overledene staat, hoe lager het tarief. Verder zijn successierechten progressief: het tarief stijgt naarmate een erfdeel groter is. Op een bepaald niveau kom je in een hogere schrijf terecht en gaat het tarief omhoog. Verre familieleden en vrienden betalen veel hogere successierechten. Die kan je eventueel vermijden met een duo-legaat.

Bij successieplanning zorg je ervoor dat je erfgenamen zo weinig mogelijk aan successierechten moeten betalen. Roerende goederen kan je vrij eenvoudig buiten een nalatenschap houden dankzij de handgift of een schenking. Wel op voorwaarde dat de handgift of schenking langer dan drie jaar geleden is voordat je komt te overlijden. Voor onroerende goederen kan je een aantal legale middelen gebruiken om zo weinig mogelijk of geen successierechten over de dragen aan je erfgenamen.

Met de formule van een duo-legaat bevoordeelt u uw erfgenamen op het vlak van successierechten. Bij een erfenis aan louter particulieren kunnen de successierechten oplopen tot 80%. Door deze hoge successierechten innen erfgenamen maar een klein deel van de erfenis.

Met een duo-legaat daarentegen komt uw erfenis bijna volledig ten goede aan uw begunstigden. Bij een duo-legaat neemt u ook een goed doel op bij uw begunstigden. Het goede doel neemt de successierechten van de andere erfgena(a)m(en) ten laste.

Meer vragen & advies >> Archief.



Goede doelen advies :