Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Moet ik mijn pensioen zelf aanvragen? Zo ja, hoe en wanneer?

Als je in België woont en jouw pensioen op de normale leeftijd van 65 jaar opneemt, moet je niets doen. Je wordt automatisch en op tijd op de hoogte gebracht. Als je pas later met pensioen wilt gaan, kan je nog altijd reageren.

Als je onder een speciaal stelsel valt, met vervroegd pensioen wilt gaan of pas na de normale pensioenleeftijd met pensioen gaat, moet je wel zelf de nodige stappen ondernemen. Je kan voor jouw pensioenaanvraag terecht op het gemeentehuis van jouw woonplaats.

Als je zelf jouw pensioen aanvraagt, doe je dat op zijn vroegst een jaar en uiterlijk een maand voor de geplande pensioendatum. Omdat jouw jaar van pensionering niet meetelt voor de berekening van jouw loopbaan, is het interessanter om in het begin van het jaar met pensioen te gaan.

Nadat je jouw pensioen hebt aangevraagd, kan je die aanvraag altijd nog intrekken.
In geval van een gemengde loopbaan, bijvoorbeeld als werknemer en zelfstandige, volstaat een enkele aanvraag. Je hoeft niet zelf alle details van jouw loopbaan bij elkaar te sprokkelen.

Houd er rekening mee dat je voor jouw pensionering tijdig je ontslag moet indienen bij jouw werkgever. De opzegperiode bedraagt drie maanden als je al langer dan 5 jaar in dienst bent (afhankelijk van het loon kan de opzegperiode oplopen tot maximaal 6 maanden). Anders moet je een opzegperiode van anderhalve maand in acht nemen. Uiteraard kan je in samenspraak met jouw werkgever een kortere periode overeenkomen.

Ambtenaren moeten hun pensioen altijd aanvragen. Dat moet gebeuren bij het departement waarin zij tewerkgesteld zijn, dus niet op het gemeentehuis.

Meer vragen & advies >> Archief.In samenwerking met :


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: