Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Mijn kind is verwikkeld in een echtscheiding. Waarmee moet ik daarbij rekening houden?

Praktische informatie
Gehuwden kunnen op twee manieren scheiden: via een echtscheiding onderlinge overeenstemming (EOT) of via een echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting (EOO).

Financiële steun
Wellicht kan jouw zoon of dochter wat financiële steun goed gebruiken. Zorg ervoor dat je kan bewijzen dat je geld aan jouw dochter/zoon hebt geschonken, anders riskeer je dat het bedrag wordt beschouwd als een deel van het huwelijksvermogen en dus mee moet worden verdeeld.

Vroegere schenkingen
Wat gebeurt er na een echtscheiding van jouw kind met de goederen die je het hebt geschonken? In principe zijn schenkingen onherroepelijk. Wel zijn er een aantal uitwijkmogelijkheden. Bespreek dat altijd grondig met de notaris voor je de schenking in orde brengt.

Als je jouw kind bijvoorbeeld een bouwgrond schenkt, komt dat onroerend goed in principe in zijn of haar vermogen terecht. Als het huwelijk gesloten is onder het stelsel van gemeenschap van goederen (wettelijk stelsel) of scheiding van goederen, blijft het daar. Maar als het stelsel van algehele gemeenschap van goederen geldt, wordt de grond eigendom van beide huwelijkspartners. In dat geval moet alles bij de echtscheiding worden verdeeld.

Als de bouwgrond alleen eigendom is van jouw zoon/dochter en de partners er een woning op hebben gebouwd met gemeenschappelijk geld, wordt die woning eigendom van jouw kind door het recht van natrekking. In ruil moet jouw kind wel een vergoeding aan de ex-huwelijkspartner betalen voor diens aandeel in de woning.

Om te vermijden dat de geschonken bouwgrond bij een huwelijksstelsel van algehele gemeenschap bezit wordt van beide partners, kan je de schenking doen met de uitdrukkelijke vermelding dat de bouwgrond eigen moet blijven.

Een andere mogelijkheid is dat je een conventioneel beding van terugkeer inlast. Daarmee bepaal je dat het geschonken goed na overlijden van de begunstigde in jouw vermogen terugkeert.

Als de schenking al is gebeurd en je in geen van bovenstaande bedingen hebt voorzien, kan je eventueel proberen om de schenking te laten herroepen op grond van de verdwenen oorzaak. Het Hof van Cassatie bepaalde in het verleden dat, als het huwelijk van het kind de doorslaggevende oorzaak van de schenking was, een echtscheiding de oorzaak van de schenking doet wegvallen. Maar het is allerminst zeker dat je voor de rechtbank gelijk zult krijgen.

Mag je jouw kleinkinderen nog zien?
Ja, je hebt recht op persoonlijke omgang met jouw kleinkinderen. De rechtbank kan je dat omgangsrecht alleen weigeren als ze het in strijd vindt met het belang van het kind. De jeugdrechter moet dit vage criterium invullen op grond van concrete omstandigheden. Mogelijke weigeringsgronden:

  • een grootouder gebruikt het omgangsrecht om het kleinkind in contact te brengen met een ouder aan wie de omgang gerechtelijk is verboden;
  • een grootouder toonde jarenlang geen enkele belangstelling voor het kleinkind;
  • een grootouder misbruikt het persoonlijk contact om de verstandhouding tussen kleinkind en ouders te verstoren;
  • het kleinkind zelf wil absoluut geen contact en wordt in staat geacht zelfstandig te kunnen oordelen.

Het omgangsrecht van grootouders is een recht van tweede rang in verhouding tot het omgangsrecht van de ouders. Het zal met andere woorden meestal worden uitgeoefend tijdens de periode dat de ouder persoonlijk contact heeft met het kind. Als de grootouders geen overeenkomst bereiken met de kinderen, moeten ze zich tot de jeugdrechtbank wenden om hun omgangsrecht te kunnen uitoefenen. Het omgangsrecht is namelijk een eigen recht. Grootouders kunnen dus ook aanspraak maken op persoonlijk contact met een kleinkind als de ouder zelf geen contact meer wil.

Het omgangsrecht van grootouders geldt tegenover alle kleinkinderen waarvan de afstamming wettelijk is vastgesteld, dus ook als ze buiten het huwelijk zijn geboren. Het geldt eveneens tegenover geadopteerde kinderen, ook voor de natuurlijke grootouders.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :