Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Hoe kan ik vastgoed overdragen aan mijn kinderen?

Verkopen



Je kan beter een aantal mogelijke problemen vermijden.

Je verkoopt aan jouw enig kind
Als je de woning tegen een te lage prijs verkoopt, kunnen er problemen rijzen met de Ontvanger van Registratie. Die kan van mening zijn dat de daadwerkelijke verkoopwaarde hoger is dan de overeengekomen prijs. Bij een dergelijke tekortschatting zal je tot een overeenkomst met de ontvanger moeten komen om een controleschatting te voorkomen. Bij een controleschatting kan de prijs namelijk aanzienlijk hoger worden geschat en moet je eventueel nog een boete betalen. Je kan dat vermijden door in de notariële akte te vermelden dat het pand tegen een te lage prijs is verkocht. In dat geval moet jouw kind een aanvullend registratierecht betalen, maar is er geen boete verschuldigd.

Je kan de woning ook verkopen op lijfrente. Mogelijke valkuilen zijn dan dat jouw kind geen goede zaak doet als je heel lang leeft. Als jouw kind de afgesproken rente niet betaalt, kunnen er dan weer problemen met de Ontvanger van Successie rijzen.

Je verkoopt aan een van jouw kinderen
Bovengenoemd probleem kan natuurlijk ook hier nog altijd rijzen. Als je het vastgoed voor een te laag bedrag verkoopt, kan je daarbij afbreuk doen aan het voorbehouden erfdeel van jouw andere kinderen. In dat geval bestaat het risico dat de verkoop achteraf wordt beschouwd als een schenking en dat er een inkorting gebeurt. Jouw kind moet dan een deel van de waarde terugbetalen.

Als je de woning zou schenken en tegelijkertijd de andere kinderen een geldbedrag voor dezelfde waarde zou schenken, moet je wel uitkijken. Als je overlijdt, wordt de waarde van de woning op de dag van overlijden genomen voor de berekening van jouw nalatenschap. Het kind dat de woning heeft gekregen, zal dus hoogstwaarschijnlijk een veel groter bedrag als schenking hebben gekregen dan de andere kinderen.

Schenken

Schenkingen van onroerende goederen kunnen alleen gebeuren bij notariële akte. De tarieven verschillen van gewest tot gewest. Je kan het best drie jaar laten verstrijken tussen elke schenking aan dezelfde persoon. Anders is namelijk (op enkele uitzonderingen na) het progressievoorbehoud van toepassing. Dat houdt in dat het tarief wordt berekend op de totale waarde van de schenking zelf plus de waarde van alle schenkingen tussen dezelfde personen gedurende de drie voorgaande jaren. Houd er ook rekening mee dat (op enkele uitzonderingen na) de waarde van de schenking wordt meegerekend om het successietarief te bepalen wanneer de schenker binnen drie jaar na de schenking overlijdt.
  • In Vlaanderen geldt nog tot 31 december 2009 een verlaagd tarief voor de schenking van een bouwgrond.
  • In Brussel en Wallonië gelden verlaagde tarieven voor de schenking in de rechte lijn, tussen echtgenoten en tussen samenwonenden van een gezinswoning.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :