Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Kan ik een lening aangaan op basis van mijn levensverzekering?

Lenen op basis van een levensverzekering heet officieel het voorschot op polis. Een woordje uitleg.

Groepsverzekering
Afhankelijk van jouw situatie kan een voorschot op polis uit jouw aanvullend pensioenplan via de werkgever interessant zijn. Win wel altijd het advies van een specialist in. Of je een voorschot op polis kan nemen op jouw aanvullend pensioenplan via de werkgever, vind je terug in de algemene voorwaarden.
Als zo’n voorschot is toegestaan, wordt concreet berekend hoeveel voorschot je uit de reserve van jouw pensioenplan kan halen en tegen welke rentevoet. Hoe hoger het bedrag van het voorschot, hoe voordeliger de rentevoet.

Tijdens de looptijd van het pensioenplan krijg je op het kapitaal van het voorschot verder dezelfde gewaarborgde rente plus een winstdeling als op het niet-opgenomen gedeelte. Als het voorschot nog niet volledig is terugbetaald op het ogenblik dat het kapitaal van jouw pensioenplan wordt uitgekeerd, krijg je het verschil tussen de reserve en het nog niet terugbetaalde voorschot uitbetaald.

Levensverzekering tak 21
Een andere mogelijkheid is dat je een voorschot op polis neemt uit een levensverzekering van het type langetermijnsparen met fiscaal voordeel, of een tak 21-verzekering zonder fiscaal voordeel. Het contract blijft dan gewoon doorlopen: je blijft op de volledige reserve van jouw contract, voorschot inbegrepen, gewaarborgde rente en een winstdeling ontvangen. Bovendien kan je verder stortingen blijven verrichten. Als je een voorschot op polis neemt, moet je er op toezien dat de rentevoet die je betaalt op het voorschot op polis niet te hoog oploopt.
Uit jouw polis pensioensparen kan je geen voorschot op polis nemen.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :