Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Nu ik bijna 65 jaar ben, valt het fiscaal voordeel van mijn pensioensparen weg. Bestaan er alternatieven?

Ja, je kan aan langetermijnsparen doen via een individuele levensverzekering. Als je het contract sluit voor jouw 65e verjaardag en voldoet aan een aantal voorwaarden, kan je de jaarlijkse premies fiscaal in mindering brengen.

Fiscaal voordeel
Je krijgt een belastingvermindering van 30 tot 40% op de gestorte premies. Voor het inkomstenjaar 2008 kan je, afhankelijk van jouw inkomen, maximaal 1.990 euro aan premies in rekening brengen. De belastingvermindering bedraagt dus maximaal 597 tot 796 euro.

Voorwaarden

  • Je moet het levensverzekeringscontract sluiten voor jouw 65e verjaardag.
  • Het moet gaan om een contract voor het opbouwen van een kapitaal of rente bij leven of overlijden.
  • Je moet zowel de verzekeringnemer als de verzekerde en de begunstigde zijn.
  • Het contract moet een looptijd van minstens 10 jaar hebben en mag op zijn vroegst op jouw 65e verjaardag aflopen.
  • Voor een kapitaal bij overlijden is er de bijkomende voorwaarde dat de begunstigde bij overlijden de echtgenoot of wettelijk samenwonende partner is of een bloedverwant tot en met de twee graad.

    Verzekering op maat
    Het gaat om een formule waarmee je zelf bepaalt welke premie je betaalt. Je kunt al dan niet kiezen voor aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld tegen ongevallen of ter aanvulling van de gevormde reserve met of tot een bepaald kapitaal bij overlijden.

    Als je al een individuele levensverzekering hebt die eindigt op jouw 65e verjaardag, is het raadzaam om een nieuw contract af te sluiten om na jouw 65e nog verder fiscaal voordeel te genieten. Omdat er in het nieuwe contract al een storting moet gebeuren vr jouw 65e verjaardag, kan je het best jouw laatste storting in jouw bestaande contract niet uitvoeren en alleen in het nieuwe contract storten.

    Opgelet: als je een krediet hebt gesloten om jouw woning aan te passen of energiezuiniger te maken en je daarvoor fiscale voordelen geniet, moet je laten controleren of dit wel te combineren valt met langetermijnsparen.
  • Meer vragen & advies >> Archief.    In samenwerking met :


    E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

    Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?    Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
    Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

    Zoek binnen SeniorenNet:

    Untitled Document

    Poll

    U heeft voor internet het liefste: