Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe maak je een uiensaus, zoals vroeger jaren ?

hoe maak je een uiensaus, zoals vroeger jaren, ook wel crepjes saus genaamd.

Gerechten van vroeger zijn nostalgie …!

Die smaak krijg je nooit terug omdat de verwachtingen veel te hoog gespannen staan.

Elke streek maakte zijn saus ook een beetje op een andere manier.

Maar altijd werden er uien gebruikt, fijn gesnipperd (soms worden ook sjalotten gebruikt). Die werden traag gestoofd in spekvet of in een andere vetstof (margarine) tot ze begonnen te bruinen.

Soms gebruikte men ook “kaantjes” of blokjes vet spek als vetstof, vooral in West Vlaanderen. (Waar kan je nu nog kaantjes vinden?)

Daarop kwam dan gewoon water of bouillon en men liet de saus koken. Hoelang? Toch minstens een kwartiertje tot uren lang… op de Leuvense stoof of ander fornuis.

De saus werd dan gebonden met aangeroerd aardappelzetmeel of maïzena en werd zeer dikwijls afgewerkt met een scheutje azijn.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :