Waar vandaan: Advies > Culinair

Kunt U mij een tip geven voor een feestelijk "stoofpotgerecht" ?

Kunt U mij een tip geven voor een feestelijk "stoofpotgerecht" of een ander gerecht (voor kerstavond). Ik zou dit graag de dag ervoor klaarmaken. van harte dank

Alle stoofgerechten kunnen de dag voordien gemaakt worden. Ze verbeteren alleen maar als je ze nadien opwarmt.

In de rubriek “vragen en antwoorden” vind je verschillende antwoorden op vragen zoals de jouwe, het is een lange lijst overloop die eens..

http://www.seniorennet.be/Pages/Advies/advies2.php?ID=6

Eén van de recepten die daar uit komt is het volgende :

Volgende bereiding is zowel van toepassing op haas, hert, ree, everzwijn, als elke andere wildsoort.

Ingrediënten:

· 1 kg vlees voor wildstoverij

· 1 liter wildfond of bruine fond (zelfgemaakt of uit een bokaaltje)

· 1 wortel

· 1 ui

· 1 teentje knoflook (of meer naar smaak)

· kruiden: tijm, laurier

· 1/2 fles gewone rode wijn

· 150 gram gerookte of gezouten spekreepjes

· 150 gram zilveruitjes (te koop in de betere groentehandel, geen zure uitjes uit een bokaal!)

· 150 gram gebakken kastanjechampignons of andere bospaddenstoelen

· 2 eetlepels bloem

· 1 borrelglaasje cognac

· Aalbessengelei naar smaak

Bereidingswijze :

Bak de stukjes vlees aan in braadmargarine. ( Alpro bakken en braden, Vitelma Finesse..)

Snijd de groenten in grove stukken en kleur samen met het vlees mee, of kleur ze apart maar voeg ze nadien samen. Doe dit in een braadpan en giet nadien het vlees over in een pot. Bestrooi met de bloem. Blus de braadpan met een scheutje wijn en bevochtig alles met een bruine fond of wildfond of een mengsel hiervan. Voeg de rest van de rode wijn, kruidenbosje en peper en zout toe.

Laat gaar sudderen op een zeer klein vuurtje, onder een deksel. De tijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Daarom raden wij aan om na een uur een stukje vlees te proeven. Mocht er te weinig vocht overblijven, voeg dan water of fond of wijn toe. Haal de stukjes vlees uit de saus en zeef deze saus. De groenten en kruiden mag je weggieten.

Breng de saus op juiste dikte met bruine sausbinder van maïzena, werk af met cognac en rode bessengelei.

Als het vlees zo goed als gaar is, werk de saus verder af door de gebakken spekreepjes, de gebruinde uitjes en de champignons toe te voegen. Laat de saus nog een kwartiertje verder sudderen, samen met deze garnituurtjes.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :