Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Welke gevolgen heeft brugpensioen?

  • Als je met brugpensioen gaat vóór de leeftijd van 58 jaar, moet jij je inschrijven als werkzoekende. Je hebt dan niet het recht om een passende betrekking te weigeren.
  • Als het gaat om een collectief ontslag wegens herstructurering of economische moeilijkheden en je de leeftijd van 58 jaar niet hebt bereikt, wordt je eerst zes maanden ingeschreven in een tewerkstellingscel. Tijdens die zes maanden krijg je een vergoeding die gelijk is aan jouw normale loon. Bedoeling is dat je in deze periode een andere betrekking vindt.
  • Als bruggepensioneerde kan je pas met rustpensioen wanneer je 65 wordt. Vervroegd pensioen is uitgesloten.
  • De jaren van brugpensioen tellen mee voor de berekening van jouw wettelijk pensioen.
  • Je kan onder bepaalde voorwaarden jouw werkloosheidsuitkering en/of de aanvullende uitkering combineren met occasioneel werk, nevenactiviteiten of een betrekking als loontrekkende of zelfstandige.
  • De bijdragen aan jouw groepsverzekering of pensioenfonds worden stopgezet zodra je werkloos wordt. Daarmee komt ook een einde aan eventuele aanvullende dekkingen.
    Je kan het aanvullend pensioen pas op de wettelijke pensioenleeftijd uitgekeerd krijgen. Als het pensioenplan in die mogelijkheid voorziet, kan je het kapitaal eventueel vervroegd, maar niet voor de leeftijd van 60 jaar, opnemen of afkopen. Tot 31 december 2009 geldt wel nog een overgangsregeling voor pensioenplannen die werden gesloten voor 16 november 2003. Een vervroegde uitkering vóór 60 jaar in een fiscaal gunstig regime is dan mogelijk als dat zo is opgenomen in het plan. Ook afkoop van het opgebouwde aanvullende pensioen is dan mogelijk, maar kost jou fiscaal wel meer.
  • Eventueel kan je bij gedeeltelijk ontslag een werkloosheidsuitkering plus een aanvullende vergoeding als halftijds bruggepensioneerde krijgen.
  • Als je arbeidsongeschikt zou worden tijdens jouw werkloosheid, krijg je in plaats van jouw werkloosheidsuitkering een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid via jouw ziekenfonds.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :