Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe bereid ik best een haas ?

Een zeer traditioneel recept voor haas is “hazenpeper”. In de Franse terminologie “Civet” genaamd. Dit gerecht kan zowel met een ganse haas als met aparte stukken hazenvlees klaargemaakt worden.

Hazenpeper op Bourgondische wijze

Benodigdheden :

· 1,5 kg hazenvlees :

· 2 flessen rode wijn

· 3 takken selderij

· 1 wortel

· 1 ajuin

· Kruiden: tijm, laurier en look

· 10 stuks jeneverbessen

· 200 g gezouten spek

· 200 g zilveruitjes

· 200 g champignons

· Braadmargarine

· Bindmiddel( bv; bruine Maïzena

Express, ook met bruine roux)

· Scheutje cognac

Bereiding :

· Snijd het hazenvlees in gelijke stukken. Marineer ze in rode wijn met grof gesneden selderij, wortelen, ui, tijm, laurier , een teentje knoflook en een greepje jeneverbessen (± 24 tot 48 uur).

· Giet de hazenpeper af en vang het vocht op. Sorteer het vlees van de groenten. Laat het vlees uitdruipen of droog het af.

· Bak het vlees mooi bruin. Stoof de groenten van de marinade kort aan.

· Schik de groenten met het vlees in een kookpot en overgiet met de marinade. Breng op smaak met peper en zout. Kooktijd ± 1 uur. Haal het vlees uit de saus en laat deze aandikken.

· Doorzeef de saus en giet terug bij het vlees. Kook verder tot het vlees volledig gaar is.

· Blancheer de zilveruitjes, giet ze af en bak met braadmargarine, een half bouillonblokje en suiker tot ze licht kleuren. Bak de champignons licht evenals het spek. Meng dit garnituur onder de hazenpeper werk af met cognac. Laat nog enkele minuten sudderen.

· Serveer met appeltjesgevuld met veenbessen en kroketjes.

Smakelijk!


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :