Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe bereid ik een smoeltaart ?

Wij hopen dat dit het juiste recept is want “smoeltaart” is een zeer regionaal gerecht.

Het woord “smoel” is een verbastering van het Franse “semoule” wat griesmeel betekent.

Er bestaan twee soorten griesmeel op de Belgische markt. Griesmeel van rijst : semoule de riz en griesmeel van tarwe, semoule de blé. Dit laatste zou het juiste griesmeel zijn maar is doorgaans zeer moeilijk te vinden, misschien wel in uw streek.

 

 

Smoeltaart

 

Benodigdheden:

 1 l volle melk

120 gr rijstgriesmeel of tarwegriesmeel,

175 gr suiker

2 eieren

rozijnen (volgens wens.  Is niet verplicht).

 

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°.

 

Meng de eieren met een beetje melk.

De rest van de melk heet laten worden en mengen met de suiker. Voeg het griesmeel beetje per beetje toe, goed onderroeren met een klopper.

Laat dit al roerend 3 minuten zacht koken. Voeg de eieren toe (pan van het vuur) en nogmaals laten doorkoken.

 

Als de brij op gepaste dikte is mag je de pot van het vuur nemen en er de rozijnen ondermengen en laten afkoelen.

 

Bereiding deeg :

 

300 gr bloem

150 gr boter of margarine, in kleine stukjes gesneden

50 gram koud water

1 ei

 

Meng al de ingrediënten en kneed deze (niet te lang kneden)

Laat een uurtje rusten in de koelkast.

Nadien het deeg uitrollen en de taartvorm ermee bekleden..

 

 

Zet de taart in het midden van de oven tot de taart mooi bruin is (ongeveer 50 minuten, afhankelijk van oven tot oven).

 

Tip Je kan in de winkel ook klaargemaakt brokkeldeeg kopen (zeer gemakkelijk en snel).

 

 

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :