Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe organiseer ik een brunch ?

Een brunch is een maaltijd die de overgang maakt tussen een ontbijt en een lunch. Dus moeten de twee factoren: zowel ontbijt als lunch aanwezig zijn. De trend van de laatste jaren is dat de brunch eerder een eenvoudig buffet geworden is waarbij weinig van het ontbijt nog te bemerken is.

Hoe te werk gaan voor een ontbijt :

Dek de ontbijttafel met een stijlvol servies, met (warme) kopjes, bordjes, lepeltjes, klein mes, vork en een dessertlepel. Werk het geheel af met een kleurig servet.

Maak gebruik van een buffettafel, zo kunnen je gasten zich veel gemakkelijker bedienen en blijft de ontbijttafel stijlvol en overzichtelijk.

Op de ontbijttafel kan je de melk, suiker, “zoetjes”, boter en margarine zetten.

Op de buffettafel kan je het volgende schikken:

- fruitsap samen met de glaasjes, dit is een ideaal startpunt voor je gasten.

Tip: pers het fruitsap zelf of gebruik een sap van een kwaliteitsmerk.

- allerlei soorten brood: wit brood, bruin brood, kleine harde broodjes en zachte broodjes. Ook croissants en eventueel zoete koffiekoeken/boterkoeken al naargelang de specialiteiten van de streek

- een schaal met peperkoek, speculaas, broodpudding, cake,...

- verschillende soorten charcuterie: beperk tot een drietal soorten, nl ham (gekookte en rauwe) en een ander soort vleeswaar naar keuze, bijvoorbeeld salami.

- kaas: sneetjes kaas, een pot “platte kaas” en een stuk zachte kaas

- confituur (jam), beperk hier ook tot drie soorten, een rode en een gele soort (bv aardbeien en abrikozen, met voorkeur zelf gemaakt). Voeg chocopasta toe als er kinderen bij zijn.

- yoghurt of een ander zuivelproduct, liefst natuur. Tip: voeg zelf jam of vruchten toevoegen. Voorzie ook kommetjes om de yoghurt te mengen.

- ontbijtgranen, beperk tot een tweetal soorten. Voorzie een kannetje met melk of sojamelk en zorg voor voldoende ontbijtkommetjes.

- een schaal met verse vruchten van het seizoen of een kom fruitsalade.

- zet eierdopjes klaar en extra lepeltjes voor gekookte eitjes. Vergeet de zoutvaatjes niet! Zorg voor extra verse eieren. Serveer deze eerst op het buffet (4 min. kooktijd!).

- Indien er tijd voor is kun je ook nog roereieren of een omelet met spek of ham maken. Als iemand de eitje kan klaarmaken achter het buffet geeft dit een luxueuze toets aan uw ontbijtmoment.

drank: koffie en thee. Zet een schaal met theesoorten klaar zodat je gasten zelf kunnen kiezen. Indien er kinderen bij zijn, voorzie dan extra melk of sojadrankjes. Deze drank voldoet aan 2 functies: als drank en om te mengen met de ontbijtgranen

Voor de brunch kun je nog volgende extra gerechten toevoegen:

- een schotel met gerookte vissen zoals, zalm, heilbot en paling en forel.

- een schaal met verschillende soorten koud vlees. Tip voeg er koude vruchten bij.

- koninginnehapjes, gehaktballetjes met kriekjes of andere vruchten, een soepje, gegrilde worstjes, warme worstenbroodjes, gevulde tomaten met garnalen, gevulde eieren (met bv. Paté), een grote kom gemengde sla, aardappelsalade, een stukje paté, voorzie ook mosterd, pickles, zure uitjes en augurken.

- drank: wijn (zowel lichte witte als rode wijn), frisdrank, koffie of thee.

Enkele belangrijke tips:

- hou de warme gerechten warm op speciaal daarvoor voorziene toestellen.

- voorzie ook enkele eenvoudige desserts zoals: roomijs, crème brûlée, kleine gebakjes, bavarois, soesjes met chocoladesaus, flensjes met suiker, chocoladesaus...

Het is een traditie geworden dat de brunch wordt afgesloten met een glaasje champagne of schuimwijn.


Meer vragen & advies >> Archief.Vitelma :


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: