Waar vandaan: Advies > Culinair

Sap van zwarte bessen bewaren.

Mijn moeder maakte vroeger sap van zwarte bessen.

Wat ik nog weet: ze kookte ze en verkreeg sap door de massa door een doek te persen.

Het sap ging in flessen en daarop vormde zich een soort van "schimmelkurk".

Onder deze z.g. schimmelkurk bleef de sap goed tot het volgend (voor)jaar.

Ze verwijderde de schimmelkurk en dan werd het sap, naar ik aanneem na (verwarmd) te zijn, gezoet, over pudding gegoten.

Ik heb e.e.a. geprobeerd en bij mij ging het sap gisten.

Volgens mij gebeurde dat bij mijn moeder ook wel en ze noemde dat -het is mislukt-.

Ik ben er maar wijn van gaan bereiden, maar zou eigenlijk wel willen weten hoe mijn moeder het sap kreeg met de schimmelkurk.


Dit bewaringsproces is ons volledig onbekend. Het lijkt ook niet veilig vermits er geen enkele controle is over het bewaringsproces.Alles wat met schimmel te maken heeft is moeilijk controleerbaar of vereist minstens een grondige kennis van het proces.

We kunnen u hier jammergenoeg niet verder bij helpen.


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :