Waar vandaan: Advies > Culinair

Tomaten ontvellen.

Onlangs aten we in Parijs een met mozzarella gevuld tomaat en groene pesto (foto in bijlage). De tomaat was ontveld maar op zo'n manier dat deze er leek zelf afgevallen te zijn, er waren geen indicaties dat er een mes aan te pas was gekomen, ik weet ook als je de tomaat eerst even in kokend water dompelt en dan in koud dan kan de pel goed verwijderd worden maar dan heb je soms zo'n papperig tomaat oppervlak. Hebt U enige raadgeving hoe ik tomaten kan ontvellen zodat deze een perfect oppervlak laten zien en er ook nog smakelijk ogen ?

Meestal wordt gezegd om de tomaten “enkele tellen”, “tien seconden, “eventjes”, enz in kokend water te houden.

Telkens wordt hier vergeten dat er veel variëteiten van tomaten bestaan en dat er geen enkel regeltje echt juist is. De timing varieert naargelang de soort tomaat!

Hier toch een goede tip.

Maak ergens een kruisvormige, ondiepe insnijding in het vel van de tomaten.

Houdt ze met kleine beetjes tegelijk of zelfs één per één in ruime pan met kokend water. Doe dit met een schuimspaan zodat de tomaten ook onmiddellijk uit het kokende water kunnen gehaald worden. Kijk goed wanneer het vel aan de insnijding scheurt en dompel ze daarna onmiddellijk in koud water.

De tomaat op de foto is een “coeur de boeuf”. Ook in België verkrijgbaar.

Hou er ook rekening mee dat in een restaurant een “mislukte” tomaat niet gebruikt wordt. Die doet nadien wel dienst voor wat anders.

Ook de graad van rijpheid speelt hier een rol. Een overrijpe tomaat zal nooit goed gepeld kunnen worden.

Meer vragen & advies >> Archief.Vitelma :


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: