Waar vandaan: Advies > Culinair

Rumtopf

Ik heb een rumtopf die ik vroeger veel gebruikte, maar is nu al enkele jaren geleden graag zou ik wat suggesties krijgen welk fruit en wanneer , ik die moet inleggen welke soort alcohol en suiker, eigenlijk de hele werkwijze.

Het ideale moment om hiermee te starten is juni, als de aardbeien rijp zijn.

Voor 0,5 kg aardbeien neemt men 250 gram suiker. Doe vruchten en suiker in een grote bokaal of aardewerken pot met deksel.

De vruchten moeten gewassen en gedroogd worden en liefst niet te veel versneden zijn.

Laat alles enkele uren staan tot de suiker smelt. Overgiet met rum naar keuze. Een witte rum met een niet al te uitgesproken smaak is het beste.

Voeg later vruchten naar keuze toe, alsook suiker en rum. De vruchten moeten steeds onder vocht blijven. Als de vruchten beginnen te drijven, leg er dan een klein bordje op.

Men kan verder vruchten toevoegen tot halfweg september of tot de bokaal vol is. Vanaf kerstmis kunnen de vruchten dan gegeten worden.

Rode vruchten hebben de neiging tot verbleken en gele vruchten krijgen een donker kleur…het resultaat is wel lekker.

Gebruik rum van ongeveer 40% alcohol en verminder de hoeveelheid suiker niet of de vruchten gaan misschien aan het gisten.

Hou de pot ook steeds goed gesloten, anders zal de alcohol stilaan vervluchtigen…

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :