Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe leg ik roggevleugels op zoals vroeger mijn grootmoeder ?

Hoe leg ik roggevleugels op zoals vroeger mijn grootmoeder het deed dus zonder gelatine

Misschien dat vroeger ook de middendelen en de staarten van de rog gebruikt werden die zeer veel gelatine bevatten uit zichzelf. Zo was het niet nodig om extra gelatine toe te voegen. Maar dit zal nu moeilijk zijn omdat een volledige rog bijna nergens meer kan gekocht worden.

Hieronder kun je een recept terugvinden voor “rog in ’t zuur”, dit recept is ook geschikt voor zeepaling of haai.

Ingrediënten:

• rog

• water en azijn

• zout en peper

• kruidenbosje of een blad laurier

• ongeveer 4 bladen gelatine per liter pocheervocht

• groene gehakte kruiden indien gewenst (peterselie, kervel, dragon...)

Bereidingswijze :

Pocheer de rog gaar (enkele minuten) in azijnwater met zout, peper en een kruidenbosje. Laat de rog afkoelen in dit kookvocht, en leg daarna in een platte schaal. Laat het kookvocht bezinken zodat alle troebele deeltjes naar beneden zinken. Week de gelatine in koud water en los nadien op in hete visbouillon. Giet dit over de rog. Strooi er eventueel groene kruiden over.

Kooktip:

Als je zo min mogelijk kookvocht gebruikt, zodat alle vocht opgebruikt wordt voor de gelei, stijft het vocht vanzelf op

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :