Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik heb mij een nieuwe oven gekocht en zou graag mijn brood zelf bakken..

Ik heb mij een nieuwe oven gekocht en zou graag mijn brood zelf bakken.

Kun je mij AUB NIET WAT RECEPTJES+BEREIDINGSWIJZE BEZORGEN.

Brood bakken is niet alleen een kwestie van een oven te hebben. Hoe eenvoudig het ook lijkt, een goed brood bakken zoals wij dat nu willen hebben is niet eenvoudig.

Om het deeg goed te kneden is een kneedmachine nodig, een Kenwood bijvoorbeeld, een behoorlijk dure machine. Of een broodbakmachine, die is speciaal gemaakt om brood in te maken en is niet zo overdreven duur.

Will je het toch eerst proberen, door met de hand te kneden, koop dan een mix voor brood, te koop in de meeste supermarkten, zelfs de Aldi. De gebruiksaanwijzing hiervan staat op de verpakking.

Hieronder vindt je een basisrecept voor gewoon brood.

Brood

Ingrediënten :

· 1,25 kg bloem

· 40 g gist

· 25 g zout

· 30 g margarine

· 625 g water

Bereiding :

Handbewerking:

• Bloem in een kuil leggen. Water ingieten met een temperatuur van ongeveer 24°C. De gist er in oplossen en alles mengen.

• Het zout en de margarine bijvoegen en gedurende een tiental minuten kneden.

Machinaal:

• Breng de bloem in de mengkuip met het water en de gist. In eerste versnelling laten kneden, zout en margarine toevoegen en zodra het deeg gevormd is nog 10 min. laten kneden in 2e versnelling.

•Het deeg op een plank leggen, afdekken met een doek en 20 min. laten rijzen. Invouwen en nogmaals 20min. laten rijzen.

• Opbollen of lang steken en in geoliede vormen leggen.

• Afdekken met een doek en plastiek en laten rijzen tot boven de vorm.

• De oven voorverwarmen en afbakken bij 240°C begintemperatuur.

• Baktijd is 45’ voor een brood met 900 g deeg..

Voor grof brood: 2/3 volkoren en 1/3 witte bloem. (De werkwijze is dezelfde als hierboven maar de tweede rijstijd is 30’.)

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :