Waar vandaan: Advies > Culinair

Labskous

Blijkbaar ken er niemand in seniorennet het gerecht "lapskous" nochtans zeer geprezen aan de kust ???

Het befaamde recept heet “labskous” , met een B. Dit gerecht is afkomstig uit Duitland, vooral Hamburg en Bremen en het is een typische zeemanskost.

Er bestaan tientallen versies van. Hier is er één maar dat is zeker niet de enige manier om het klaar te maken:

Ingrediënten

· Kruimige aardappelen 1,5 kilo

· Cornedbeef 1 blik

· 3 Uien stuk

· Boter of sojamargarine

· Melk of sojamelk

· Laurierblad

· Bietjes

· Augurken

· 4 eieren (gebakken)

· Zoute haring of rolmops voor de liefhebbers

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar.

Schil de uien snipper deze en fruit ze in de koekepan met wat boter. Voeg daarna de cornedbeef toe en roer goed door totdat een smeuïg geheel ontstaat. Voeg peper, zout en laurierblad toe naar believen. Laat alles ± 5 à 10 min sudderen.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze fijn. Maak een lekkere puree met boter of sojamargarine en een beetje melk of sojamelk.

Verwijder de laurierblaadjes en voeg de cornedbeef toe aan de puree.

Serveertips

Liefhebbers kunnen augurken nat toevoegen aan de puree (niet teveel anders wordt het te nat)

Ook lekker met rode bietjes een gebakken ei, augurk of eventueel haring.

In plaats van corned beef worden er ook vleesresten, stoofvlees , gekookte peren, gebraden kip, enz in verwerkt... Bovenstaande is een Typisch Hollandse bereiding.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :