Waar vandaan: Advies > Culinair

Wat zijn de voordelen van koken in een tajine ?

Wat zijn de voordelen van koken in een tajine ? Is het gezonder of gaan de vitaminen verloren door de lange kooktijd ?

Het woord tajine is afgeleid van het Arabische woord voor aarde. Het verwijst niet alleen naar een Marokkaanse kleipot, maar ook naar het stoofgerecht dan men ermee bereidt.

De voordelen van koken met een tajine:

Met een tajine bereid je lekkere en gezonde maaltijden.

· Gebakken klei verdeelt de warmte voor de bereiding langzaam en gelijkmatig, ideaal voor slow cooking.

· Het deksel houdt stoom, sappen en smaken bij el kaar.

· Het gaarproces vindt van binnen naar buiten plaats. De ingrediënten hebben weinig vetstoffen nodig, ze worden voornamelijk in hun eigen kookvocht klaar gestoofd.

Eerste gebruik van de tajine


Om te vermijden dat de aardewerken pot bij te hoge temperaturen barst, is het aangeraden om je tajine voor het eerste gebruik 24 uur te weken in water. Vooral bij ongeglazuurde tajines is dat belangrijk, zij barsten sneller dan geglazuurde. Gebruik je de tajine niet zo frequent, dan week je hem best ook nog een uurtje voor je begint te koken.

Daarnaast is nog een andere voorzorgsmaatregel aangewezen tegen barsten. Smeer de tajine voor je hem de eerste keer wil gebruiken, aan de binnenkant in met zonnebloemolie: zowel de schaal als het deksel. Zet de tajine daarna op een laag vuurtje en verwarm hem een uurtje voor. De olie zal erin trekken, waarna je tajine keer op keer kan blijven gebruiken.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :