Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik zou graag een wildragout klaarmaken.

Ik zou graag een wildragout klaarmaken,ik heb dat ooit gegeten in de Ardennen en daar zaten in de saus rozijnen

Hoe men ergens anders een recept klaarmaakt dat weten wij niet. Iedere kok gebruikt wat hij/zij denkt nodig te hebben of wat voorradig is. Het vlees mag gemarineerd worden maar dan zal het niet zo mooi kleuren.

De toevoeging van rozijnen behoort niet tot de klassieke receptuur maar dan kan u best het laatste kwartiertje van de bereiding een deel geweekte rozijnen toevoegen.

Wildragout

Deze bereiding is zowel van toepassing op haas, hert, ree, everzwijn, als elke andere wildsoort.

Benodigdheden :

1 kg vlees voor wildstoverij

1 liter wildfond of bruine fond, zelf gemaakte of uit een bokaaltje.

1 wortel

1 ui

1 teentje knoflook (of meer naar smaak)

tijm, laurier

1/2 fles gewone rode wijn

150 gram gerookte of gezouten spekreepjes

150 gram zilveruitjes, te koop in betere groentehandels. ( geen zure uitjes uit een bokaal !!!)

150 gram gebakken kastanjechampignons of andere bospaddenstoelen

2 eetlepel bloem

1 borrelglaasje cognac

Aalbessengelei naar smaak, enkele lepels.

Bereiding :

De stukken vlees aanbakken in braadmargarine. (Alpro soya Bakken & Braden, Vitelma Bakken & Braden..)

De groenten in grove stukken snijden en samen met het vlees meekleuren, of kleur ze apart maar voeg ze nadien samen. Doe dit in een braadpan en doe nadien het vlees over in een pot. Bestrooien met de bloem. De braadpan blussen met een scheut wijn en alles bevochtigen met bruine fond of wildfond of een mengsel hiervan. De rest van de rode wijn, kruidenbosje en peper en zout toevoegen.

Gaar laten gaar sudderen op een zeer klein vuurtje, onder deksel. De tijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Daarom na een uur een stukje vlees proeven. Mocht er te weinig vocht overblijven, dan water of fond of wijn toevoegen. De stukken vlees uit de saus halen en de saus zeven. De groenten en kruiden mogen weg.

De saus op juiste dikte brengen met bruine sausbinder van maïzena, afwerken met cognac en rode bessengelei.

Als het vlees zo goed als gaar is, de saus verder afwerken door de gebakken spekreepjes, de gebruinde uitjes en de champignons toe te voegen. Laat de saus nog een kwartiertje verder sudderen, samen met deze garnituurtjes.

1 kilogram vlees is voldoende voor 4 grote eters en voor 6 gewone eters indien er voordien reeds andere gerechten opgediend werden.

Als groente gaan hierbij: spruitjes, worteltjes, geglaceerde raapjes, kastanjes, gebakken witloof. Ook een appeltje gevuld met veenbessen is lekker of kleine peertjes in plaats van appeltjes. Zelfs appelmoes.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :