Waar vandaan: Advies > Culinair

Avruga

Kan u mij het verschil uitleggen tussen "avruga" en eitjes of kaviaar van haring ?
Ik kan u reeds zeggen de prijs is niet hetzelfde maar wat is de link en/of het verband tussen deze beide produkten ?

Kaviaar wordt alleen gemaakt van de eitjes van de steur.

De rest is jammer genoeg namaak, dus ook “avruga”.

Als je het woord opzoekt komt al snel uit dat het over een kunstproduct gaat, geproduceerd door een Spaanse firma “Pescaviar”. Wikipedia weet dat het NIET over haringkuit gaat maar over een product gemaakt van haring. ( Andere variëteiten ook van ansjovis, kreeft, enz...)

De samenstelling bewijst het ook : Ingredients: Water, Herring (40%), salt, corn starch, lemon juice, acidity regulator (citric acid), acid stabilizer (xanthan gum), preservative (sodium benzoate), squid ink.

Er wordt nergens gesproken over haringkuit. Het doet me sterk denken aan een toepassing van “sferification”, op punt gezet door het restaurant El Bulli en nu gecommercialiseerd onder de merknaam, “Avruga”. Het eerste uitvindsel bij El Bulli was trouwens “meloenkaviaar”... Dat had ook niets met kaviaar te maken.

Maar er bestaat ook kuit van haring die zwart gekleurd wordt en op de markt komt als “haringkaviaar”...

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :