Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik heb een speenvarkenham....

Ik heb een speenvarkenham gekocht (2,5 kg) Ik zou dit graag gekarameliseerd klaarmaken. Heeft u enig idee hoe ik daarvoor tewerk ga en hoelang deze ham moet braden ?

Ik dacht daar gestoomde appelen met veenbessengelei bij te geven . gaat dit samen ?

Dit is het recept dat Jeroen Meus maakte op “Plat préferé” enkele weken geleden;

Het recept komt ongeveer overeen met wat je naar op zoek bent.

Gezien jouw ham niet gezouten is, moet dit ontzouten ook niet gebeuren. Zout de ham enkele uren op voorhand zodat het zout ( en peper) er goed kunnen indringen.

Hieronder kun je het recept voor “glazed ham” terugvinden.

Ingrediënten:

· 1 holiday ham van 5 kg (of een gezouten, niet gekookte ham)

· 10 liter ginger ale of sprite (voor het ontzouten van de ham)

Let op: van een ham van 5 kg. kan je met 20 personen eten

Bereidingswijze:

Laat de ham 12 uur ontzouten in de ginger ale of sprite. Bak daarna de ham in een Oklahoma barbecue (indirecte hitte) bij een temperatuur van 120 à 150°C gedurende vijf uur. Als je wil kan je dit gerecht ook klaarmaken in een klassieke oven maar dan bekom je niet de gerookte smaak. Als formule moet je 1 uur per kilo vlees rekenen.

De glaze

Ingrediënten:

5 eetlepels ahornsiroop

3 lepels teriyaki saus

2 eetlepels mosterd

3 eetlepels kruidenmengeling van witte suiker, bruine suiker, cayennepeper, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

Bereidingswijze:

Roer alles door elkaar.

Haal een half uur voor het einde van de bereidingstijd de ham uit de barbecue of oven en verwijder het vel. Maak diagonale inkepingen in het vet en het vlees. Smeer de ham goed in met de glaze en herhaal dit gedurende het laatste half uur een paar keren. De ham moet een krokant laagje krijgen.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :