Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe kun je het lekkerste zuurvlees bereiden?

Hieronder kun je een recept van "Mestreechs zoervleis" terugvinden:

Ingrediënten

· 1 kg paardevlees (voorkeur) of runderpoulet

· ˝ kg witte uien

· 4 kopjes bruine azijn

· 1 citroen in schijfjes

· 2 kopjes water

· 7 kruidnagels

· 10 laurierblaadjes

· 1 eetlepel appelstroop of meer

· 2 plakken peperkoek

· 4 eetlepels suiker

· 1 ŕ 2 eetlepels aardappelmeel

· 50 gram braadmargarine

· zout en peper

Bereidingswijze

Snijd het vlees in blokjes en doe er peper op. Maak een marinade van azijn, water, uien, citroen, kruidnagels en laurierblaadjes.

Voeg het vlees toe en zorg dat het geheel onder staat. Voeg zo nodig nog water en azijn toe in dezelfde verhouding van 1:2. Laat het vlees op een koele plaats (minimaal 24 uur) marineren.

Haal het vlees uit de marinade met een schuimspaan en dep het droog.

Smelt de braadmargarine in een braadpan en voeg de suiker toe. Verhit het geheel totdat de braadmargarine karameliseert. Let goed op: haal de pan van het vuur van zodra de suiker donkerbruin is verkleurd en voeg het vlees erbij (anders verbrandt de suiker)

Braad het vlees 10 min en voeg dan de marinade toe, geheel of gedeeltelijk, naar gelang je meer of minder saus wilt maken. Laat het geheel met de deksel op de pan garen op een laag vuurtje. Laat dit een uur tot twee uur sudderen. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Voeg halverwege de stroop en verkruimelde peperkoek toe. Laat het vlees niet té gaar worden want dan valt het in vezels uit elkaar. Bind de saus met een papje van water en aardappelmeel en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat stroop of azijn.

Als je teveel saus hebt gemaakt kun je voor het afbinden nog even de deksel van de pan laten om de saus wat te laten indampen.

Serveer hierbij kruimig gekookte aardappelen en zelf gemaakte appelmoes van goudrenetten, met suiker en kaneel. De appelmoes moet nog warm zijn.

Delen van dit recept 'Mestreechs zoervleis' zijn afkomstig van/geinspireerd door : Streekgerecht, deels uit overlevering, deels zelf bijgewerkt

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :