Waar vandaan: Advies > Culinair

Voor een kalkoen van 3 kg, gevuld, hoe lang moet deze in de oven staan ?

Voor een kalkoen van 3 kg, gevuld, hoe lang moet deze in de oven staan en moet deze regelmatig overgoten worden met jus ? Op hoeveel graden moet de oven de ganse tijd staan, of zijn er verschillende temperaturen voor verschillende tijden aub ?

Vermits de kalkoen gevuld is moet die zeer goed doorbakken zijn. De braadtijd hangt voorall af van uw oven. Theoretisch zou een tweetal uur in een oven van 180°C perfect moeten zijn.

Bereidingswijze:

Zet de kalkoen in de oven met een grote klont braadmargarine. Tip: start met een zeer warme oven, nl. 220°C en verminder na 20 minuten naar 160°C. Indien er na 1.30 uur baktijd, de kalkoen niet voldoenden begint te kleuren, verhoog dan de temperatuur van de oven. Indien de kalkoen te bruin wordt, leg er dan een dik vel aluminiumfolie op en verminder de warmte terug. Dus heel belangrijk is dat je de kalkoen regelmatig controleert!

Om te weten of hij gaar is prik je met een breinaald tot in het midden van de kalkoen en voel je met de binnenkant van je pols of de naald warm is, zoniet is de kalkoen niet voldoende gaar.

Enkele tips:

· overgiet de kalkoen regelmatig met de braadsappen. Zo blijft hij sappig.

· bak liever op lage temperatuur om nadien de temperatuur te verhogen tot deze een mooie kleur heeft.

· laat na het braden de kalkoen nog een twintigtal minuten rusten in de oven.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :