Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik zou graag een goed recept vinden om eendeborstfilet klaar te maken.

Hieronder kun je een lekker maar zoet gerecht terugvinden, nl.

Eendenfilet met ananas.

Ingrediënten:

•2 eendenborsten van barbarie eenden

•1 kleine ananas

•Sojasaus

•Suiker

•Kippenbouillon

•Zetmeel

•Peper en zout

•Goede azijn, bv. japanse Mirin

Bereidingswijze:

•Kruid de eendenborsten met peper en zout

Tip: gebruik niet te veel zout, want de sojasaus is reeds sterk gezouten

•Bak het vlees, velkant eerst tot ze mooi bruin zijn. Maak ze verder gaar in de oven, het vlees mag voor deze bereiding doorbakken zijn.

•Leg de eendenborsten opzij.

•Schil de ananas en verwijder het harde gedeelte.

•Snijd de helft in kleine dobbelsteentjes.

•Kook deze ananas met evenveel suiker tot “ confituur” of gebruik gewoon een potje ananasconfituur.

•Snijd de andere helft in mooiere stukjes

•Warm de eendenborst terug op, bak in de ananasconfituur.

Tip: pas op voor verbranding

•Voeg de sojasaus toe, haal de eendenborsten eruit en hou ze warm. Leng de saus aan met kippenfond, azijn en breng op smaak . Bind met aangeroerd zetmeel indien nodig.

•Breng op smaak met zout en peper.

•Snijd de eend in schijfjes en overgiet met de saus.

•Warm de overige ananas even op in braadmargarine en voeg een beetje suiker toe en serveer bij de eend.


Een alternatief recept is “eendenborst op oosterse wijze met gewokte groenten”

Ingrediënten:

•2 eendenborsten

•1/2 dl sojasaus

•1 el ( eetlepel ) gehakte gember

•1 el gehakte look

•1 el bruine suiker

•1 koffielepel zwarte peper

•1 el sesamolie (naar smaak)

•Voor de wokgroenten: kies voor zachte groenten :

champignons, sluimererwten, jonge worteltjes, courgettes, paksoi, Chinese kool•jonge groene uien, pijpajuin of het bleke groen van prei

•olie, peper en zout

Bereidingswijze :

•Haal de vetlaag van de eendenborsten. Snijd dit vet in fijne reepjes en bak ze in een braadpan tot er alleen kaantjes overblijven. Bewaar het vet en breng de kaantjes op smaak met wat sojasaus.

•Marineer het eendenvlees in een marinade gemaakt van alle hierboven vermelde smaakingrediënten gemengd met wat water. Laat enkele uren trekken.

•Snijd alle groenten in dunne schijfjes. Bak ze snel in een grote braadpan of wok met het eendenvet of in olie.

•Roerbak de groenten soort per soort, afhankelijk van de gaartijd., liever wat te kort dan te lang. Kruid met peper en zout . Als de groenten na een tijd vocht afgeven mag dit lichtjes gebonden worden met zetmeel.

•Braad de eendenborsten zoals een steak, laat ze rusten en snijd ze in schuine dunne reepjes. Blus de braadpan met kippenfond of water. Breng op smaak.

•Dresseer op borden met de groenten en witte gekookte Thaise rijst. Schep de braadjus over het vlees en strooi er wat verwarmde kaantjes over.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :