Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik zoek al maanden naar het recept om erwten te klakken ...

Ik zoek al maanden naar het recept om erwten te klakken zoals de boneklaakers indertijd deden. Weet u nog die oudere mensen die geklakte en gezouten erwten verkochte op kermissen en andere festiviteiten.

Deze vraag wordt regelmatig gesteld op het internet, ook via het seniorennet.

De conclusie is : het was een specialiteit in Oost-Vlaanderen, Aalst, Ronse.. voor 1940.

Deze erwten werden gepoft tijdens de winter en werden verkocht op kermissen en dergelijke.

Ze waren zeer zout!

Nu denk ik dat er toen, en dit is belangrijk, hele gedroogde erwten gebruikt werden, een product dat wij nu niet meer kennen. Nu zijn het allemaal spliterwten.

Waarschijnlijk gebruikten ze ook zelfgekweekte erwten, dus een variëteit die we nu waarschijnlijk niet meer kennen ...!

De erwten, als ze nog in hun jasje zitten, zullen bros worden en misschien wel poffen als ze verhit worden op een hete plaat, die van de kachel bijvoorbeeld.

Er is maar één oplossing, probeer het eens ! De zaadhandel verkoopt hele erwten. Let wel op dat ze niet behandeld zijn met pesticiden.

Zoek ook eens op via het internet waarom maïs poft... dat geeft veel uitleg.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :