Waar vandaan: Advies > Culinair

Wat kan ik doen met veel hazelnoten en okkernoten uit mijn tuin ?

Oogst zowel hazel- als okkernoten als ze voldoende rijp zijn, dwz nadat ze van de boom gevallen zijn. Leg ze daarna uitgespreid in platte groentekratjes op een droge plaats (bv. Op zolder).  Controleer regelmatig of er geen noten beschimmelen. Beschimmelde noten moeten onmiddellijk weggegooid worden want deze kunnen giftige stoffen bevatten.

U kan ze ook eerst kraken en uit de schalen halen. Droog daarna de notenkernen in de zon of boven een radiator. Okkernoten moeten nog in de maand oktober gekraakt worden en de al dan niet gewassen nootkernen kunnen best in een diepvries bewaard worden om het gezonde alfa-linoleenzuur een jaarrond in de voeding te voorzien.

Nootkernen zijn smakelijker als ze gewassen zijn. Het wassen of verwijderen van de taninen kan door de nootkernen gedurende 16 uren in water te weken en om de 4 uren af te gieten, waarna de uitgelekte nootkernen onmiddellijk in een diepvriezer gelegd worden, eventueel vacuüm verpakt, maar zeker in een luchtdichte verpakking om vriesbrand (uitdroging) te voorkomen.

U kan zelf een smeerpasta voor op de boterham maken, maar daarvoor heeft u een toestel nodig dat de noten kan fijn maken tot er een olieachtige substantie ontstaat.

Daarnaast kan u zowel okkernoten als hazelnoten mengen met vloeibare hete karamel, laten afkoelen op een geoliede plaat en deze harde karamel nadien fijnhakken. Dit is heerlijk op roomijs of gemengd met zelfgemaakte roomijs. Let op, dit product is sterk vocht aantrekkend. Dus goed gesloten bewaren.

Walnoten kunnen ook gebruikt worden om een “pecan-pie” te maken. Vervang gewoon de pecannoten door okkernoten. Recepten hiervan kunt u gemakkelijk teruginden op het internet.

Hazelnoten kunnen gegrild worden in de oven, nadien fijn gemaald in een keukenrobot. Kook dit poeder met melk en suiker waardoor u een heerlijk roomijs bekomt.  Tip: gebruik per 200 gram noten één liter melk.

Meer vragen & advies >> Archief.Vitelma :


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: