Waar vandaan: Advies > Culinair

Graag het recept van een kerstbrood.

Graag het recept van een kerstbrood, ook hoe ik banketbakkersspijs moet maken dat erin moet.

Dresdner Stollen

Ingrediënten:

- 500 gram bloem

- 35 gram gist

- 1 dl. Melk

- 2 eierdooiers

- 2 eieren

- 200 gram boter

- citroenrasp

- 5 gram bittere amandelen

- 100 gram suiker

- 1 mespuntje muskaatnoot

- 60 gram krenten

- 60 gram rozijnen

- 50 gram sukadeblokjes

- 1 zakje vanillesuiker

Bereidingswijze:

Maak een zacht deeg van 125 gram bloem, 35 gr gist en lauwe melk. Voeg als het deeg goed gerezen is de rest van de bloem, de eieren, de eigelen, de citroenrasp, de muskaatnoot, de suiker, de gehakte amandelen, de zacht gemaakte boter en de melk toe. Kneed flink om een elastisch en tamelijk stevig deeg te krijgen. Dek het af en laat het op een lauwwarme plaats rijzen tot het volume twee maal zo groot is. Sla het deeg plat, voeg de rozijnen en de sukade toe en druk het deeg in de vorm van een rechthoek, rol deze op* en laat het deeg nogmaals afgedekt een 1/2 uur rijzen tot het opnieuw in volume verdubbeld is. Bevochtig het deeg lichtjes met melk en bak 40 minuten in een oven van 180 graden C gaar. Bestrijk de stol rijkelijk met gesmolten boter en bestrooi overvloedig met poedersuiker. Minimaal 48 uur laten staan in een gesloten doos, dit verbetert de kwaliteit..

* Er kan een rolletje amandelspijs in het deeg gerold worden. Neem hiervoor 250 gram marsepein en kneed deze met één eiwit. De marsepein verslapt hierdoor maar zal smeuïg blijven na het bakken.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :