Waar vandaan: Advies > Culinair

Kan er mij eindelijk eens iemand vertellen wat 'sipieten' of 'sipieren' zijn?

Kan er mij eindelijk eens iemand vertellen wat 'sipieten' of 'sipieren' zijn?

Dit heb ik uit een kookboekje geschreven op het einde van de jaren 1800 door een kokkin bij een welgestelde familie uit het Gentse.

Recepten zijn o.a.: 'Sipieten met peterselie of Soufflé van Sipieten of kroketten van Sipieten of koteletten van Sipieten

Heb het reeds gevraagd aan Piet Huysentruyt maar daar krijg ik de melding dat op zulke vragen niet gereageerd wordt.

Sepieren, supieten, sepieten, sipieren, er bestaan misschien nog andere schrijfwijzen, is een Gents dialectwoord voor kalfszwezeriken. Ook in het Brabantse wordt het woord gebruikt.

Normaal zou elke slager in Oost Vlaanderen dit woord toch moeten kennen.

Het woord houdt op één of andere manier ook verband met hersenen. Misschien omdat hersenen en zwezeriken wel eens verwisseld worden. Inderdaad, in zeer oude kookboeken wordt het woord nog gebruikt. De Gentse kok/traiteur Cauderlier die boeken schreef rond 1860 schreef er veel recepten voor.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :