Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe maak ik speculoos? Ik heb suikerziekte en kan ik het doen met Nutrasweet of een andere veilige suikervervanger?

Er bestaan vele recepten om speculaas te bakken.

Het probleem is de suiker !

Indien er geen suiker in het normale deeg gebruikt wordt zal het resultaat een keiharde smaakloze koek zijn. Zoetstof is geen oplossing.

Wel bestaat sinds enige maanden een product ‘Tagatesse” genoemd. Dit product kan suiker vervangen. Het heeft dezelfde bakeigenschappen als suiker maar het heeft niet de nadelen.

Deze tagatesse is te koop in elk grootwarenhuis maar is vrij duur.

Men heeft slechts de helft tot ¾ van de gewone hoeveelheid suiker nodig.

http://www.damhert.be/pages/dh-nederlands/kijker-titelblad-inhoud.htm

Hier een recept voor dikke speculaas :

Dikke malse speculaas.

Benodigdheden :

· 700 gr. boter

· 1,125 gr. bruine suiker ( 1 kg tagatesse)

· 2 eieren

· 125 ml water

· 125 gr. honing ( of geen...)

· 10 gr. zout

· 30 gr. bicarbonaat ( bakpoeder )

· 16 gr. kaneel of speculaaskruiden

· 1,800 gr. bloem

Bereiding :

· Meng de boter, het suiker, de eieren, het water,de honing, het zout, het bicarbonaat en het kaneel. Meng daarna de bloem erbij.

· Rol het deeg uit op een 1 a 2 cm dikte en leg het op een goed geboterde bakplaat . Bak het deeg af op 160 ° C , ongeveer 30 minuten.

· Hierbij wil ik u nog twee adressen op het internet geven waar tientallen recepten te vinden zijn. Elk recept zal een iets andere speculaas opleveren. Zo kunt u zelf uitzoeken welke u het liefste heeft.

Een nadeel zal ook zijn dat speculaas bruin zou moeten zijn. Met tagtesse zal dit niet lukken.

U verkrijgt witte speculaas! U kunt eventueel bruine kleurstof toevoegen!

http://www.receptjes.be/recept_speculaas.html

http://eenvoudigerecepten.skynetblogs.be/post/2575212/speculaas

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :