Waar vandaan: Advies > Culinair

Kan je cake of ander gebak maken zonder suiker ?

Kan je cake of ander gebak maken zonder suiker?

Ik heb een poging gedaan suiker te vervangen door canderel maar de cake rijst niet en is dus niet eetbaar.

In een cake zorgt de suiker niet alleen voor de zoete smaak, maar neemt suiker ook een groot deel van het volume in beslag (ongeveer een kwart van het gewicht van een cake wordt ingenomen door de suiker). Dat volume kunt u met zoetstof niet verkrijgen. In cakebeslag dat u met zoetstof wilt maken (er moet altijd met zelfrijzend bakmeel worden gewerkt) kunt u het beste de benodigde hoeveelheid eieren splitsen, de eidooiers door het beslag mengen, de eiwitten apart stijf kloppen met een snufje zout en vervolgens voorzichtig door het beslag spatelen. Door het vervangen van suiker mist u de bruinkleuring ( Maillard reactie die ontstaat door de verhitting van zetmeel met suiker) van gebakken producten. Bakproducten met zoetstof blijven daarom altijd bleker van kleur.

Hieronder een voorbeeld voor een cake zonder suiker maar met zoetstof. ( Site van Natrena )

Kijk ook eens op de sites van Canderel en Natrena.

Ook bestaat er een vervangmiddel voor suiker : Tagatose !

Dit product zou dezelfde smaak hebben als gewone suiker. Je hebt er echter wel minder van nodig. Alleen de prijs is zeer hoog. Ongeveer 6 euro per halve kilogram.

Het is te koop in de beter supermarkten. Op onderstaande link vindt u alle informatie.

http://www.damhert.be/pages/dh-nederlands/kijker-titelblad-inhoud.htm

Cake

# Ingrediënten: 200 g boter of margarine

# 15 ml Natrena Chef

# 4 eieren

# snufje zout

# 200 g zelfrijzend bakmeel

# 1 tl geraspte citroenschil

Bereiding:

Vet de cakevorm in en bestuif deze met bloem. Verwarm de oven voor op 160° C. Roer de boter met Natrena Chef zacht. Klop dit op tot een romige crème. Splits de eieren. Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom met een schone garde stijf. Meng de dooiers met de citroenschil door de boter en klop dit op tot een luchtige massa. Spatel vervolgens de eiwitten er voorzichtig door. Zeef het bakmeel boven het beslag en schep het er voorzichtig door. Vul de cakevorm met het beslag. Bak de cake ca. 50 minuten tot ze lichtbruin en gaar is.

Variatie tips:

Voeg 2 theelepel kaneel aan het beslag toe. Maak een gemarmerde cake door aan de helft van het beslag 1 eetlepel cacaopoeder toe te voegen. Meng 1 eetlepel rum en 1 theelepel sinaasappelrasp door het beslag. De cake zal bij het gebruik van een suikervervanger iets compacter van structuur blijven.

Meer vragen & advies >> Archief.Vitelma :


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: