Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe maak ik zuurkool, is het van witte kool gemaakt ?

Indien ja hoe bereid ik het ?

Inderdaad, moeilijk is het niet.

Snijd de witte kool met een schaaf in zeer dunne reepjes. Per kilo kool ongeveer 10/15 gram zout nemen. Meng dit met de kool en goed alles bewerken en kneden. Er komt nu vocht vrij.

Stop de kool nu in een grote pot of aardewerken vat.

Plaats de kool zeer vast in het vat, u zal zien dat het vocht boven de kool uit komt. Zo niet giet er gekookt water bij met 100 gram zout per liter, tot de kool onder staat.

Tussen de kool strooit u wat jeneverbessen.

Dek de gesneden kool af met enkele gewassen buitenbladeren van een kool. Plooi de randen van de bladeren naar binnen. Leg hierop een plankje of bord met daarop een zwaar gewicht. Geen metaal. Meestal gebruikt men een gewassen kei.

Plaats de kool enige dagen in een warme plaats van ongeveer 25C.

Nadien, als de gisting gestart is, mag ze verhuisd worden naar een frisse plaats. Dit gisten is te merken aan het schuim dat zich ontwikkelt en aan de geur...!

Na ongeveer zes weken kan de zuurkool gegeten worden. Telkens er kool uit het vat genomen wordt ervoor zorgen dat de kool onder vocht blijft staan en ze terug afdekken met het gewassen deksel.

Nooit met blote handen aan de kool komen !

Meer vragen & advies >> Archief.Vitelma :


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: