Waar vandaan: Advies > Culinair

In onze tuin staat nu een prachtig rijtje rode bietjes. Graag zou ik daar iets zinnigs mee doen.

De bieten ongeschild gaar koken in gezouten water. Dit duurt zeer lang!

In plaats van te koken worden de bieten beter gaar gemaakt in een oven gedurende verscheidene uren maar dat is een energieverslindend alternatief. Vroeger werd dit gedaan in een bakkersoven, na het bakken van het brood.

Daarna pellen, in stukjes snijden en bewaren in een mengsel van half water, half azijn. Liefst in de koelkast. Eventuele kruiden om meer smaak te geven mogen in de bokaaltjes gedaan worden : kaneel, kruidnagel, laurierblad, korianderzaadjes, peper...

De bieten kunnen daarna verwerkt worden in allerlei salades met bijvoorbeeld aardappelen, haring, augurken, komkommer of gewoon in schijfjes met in ringen gesneden ui en een mosterdvinaigrette.

Er kan ook soep van gemaakt worden samen een stevig stuk rundvlees. Selderij, prei en wortel. Afwerken met zure room en sap van rauwe rode biet. ( maken met sapcentrifuge).

Zoek recepten voor ‘bortsj’, de schrijfwijze kan zeer verschillend zijn.

Rode biet kan ook rauw geraspt worden en als salade gegeten worden maar heeft dan wel een “grondsmaak”.

De bieten kunnen ook zeer gemakkelijk bewaard worden, ingekuild of gewoon droog in een koele kelder bewaard worden.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :