Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik wil zongedroogde tomaatjes maken. Hoe ga ik tewerk!

Je moet hiervoor langwerpige tomaten gebruiken. Met de ronde tomaatjes zal dit niet zo goed lukken. Ze bevatten te veel vocht.

De rijpe pruimtomaten in de lengte halveren en de zaden verwijderen.

Bestrooi ze met grof zeezout aan de binnenzijde, keer ze om op een rooster en laat ze zo een uurtje uitlekken.

Verwijder het overtollige zout.

Maak een mengsel van fijngehakte knoflook, één teentje voor een zestal tomaten, met een eetlepel gedroogde oregano en een beetje peper.

Strooi dit over de tomaten aan de binnenzijde. ( De kruiden mogen ook weggelaten worden, en enkel zout gebruiken..)

Leg de tomaten nu met de holte naar boven op een plaat en laat ze drogen in een oven die afgesteld staat op ongeveer 100°C. Het kan ook buiten in de zon, als die er is ...?

In de oven kan dit proces twee tot drie uur duren buiten in de zon twee dagen. ’s Nachts de tomaten binnenhalen. De droogtijd hangt af van diverse factoren, eens proeven is de beste oplossing.

Na het drogen kunnen de tomaten bewaard worden in een bokaal en overgoten met olijfolie.


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :