Hoe bakt men rozijnenbrood op grootmoeders wijze, het was met goede boter en eieren ?
ROZIJNENBROOD
Ingrediënten
- 500 g tarwebloem
- 30 g gist
- ¼ l lauwwarme melk
- 100 g braadmargarine
- 1 ei
- ¼ tl zout
- 125 g rozijnen
- lauwwarme melk om te bestrijken
Bereiding:
- Giet de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Brokkel de gist in het kuiltje met 1 tl suiker, 5 el lauwwarme melk en wat bloem en roer tot een papje.
- Bedek de kom met een doek en laat het 20 minuten rusten.
- Voeg de rest van de suiker, de melk, de klontjes braadmargarine, ei en zout bij het papje
- Kneed alle ingrediënten in ca 10 minuten tot een glad deeg
- Het deeg goed doorslaan tot er luchtbellen in ontstaan.
- Was de rozijnen en droog ze zorgvuldig, voeg deze met een deegsteker door het deeg
- Vorm een brood en leg het in een ingevette vorm.
- Zet het broodblik op een brede, platte pan met heet water.
- Dek af met doek en plastic folie en ca 30 minuten laten rijzen.
- Voorverwarm de oven op 200°C
- Smeer het rozijnenbrood in met lauwwarme melk en bak af in ca 40 minuten.
- Laat afkoelen op een rooster.
Meer vragen & advies >> Archief.
Vitelma :