Waar vandaan: Advies > Culinair

Graag een recept voor vanille-ijs met ijsmachine ook andere recepten voor ijscreme

Zelfgemaakt roomijs is zeer lekker maar moet bij voorkeur onmiddellijk geconsumeerd worden zo niet zullen zich stilaan ijskristallen in het roomijs ontwikkelen.

Het commerciële roomijs bevat allerhande stabilisatoren, emulgatoren en andere toevoegingen om al deze onvolkomenheden tegen te gaan. Het meeste consumptie-ijs is bijna altijd een stevig schuim dat bevroren wordt. Kijk zelf maar eens naar de samenstelling op de verpakking van commercieel roomijs.

Laat de roomijsmassa een nacht rijpen in de koelkast, daardoor ontwikkelt de smaak zich ten volle.

Om kristalvorming te vermijden bij zelfgemaakt roomijs kunnen we volgende oplossingen voorstellen:

- toevoegen van 3 gram agar-agar per liter melk.

- twee in warme melk opgeloste gelatineblaadjes toevoegen

- bij de apotheker te koop : Nutriton. Dit is babyvoeding. Een tweetal schepjes toevoegen als de bereiding klaar is. Dit poeder is johannisbroodpitmeel en geeft een binding, zelfs in koude vloeistoffen. Het klontert een beetje maar door goed te roeren wordt de massa wel weer glad!

Bewaar zelfgemaakt roomijs bij voorkeur in een diepvriezer, afgesteld op min tien, min twaalf graden Celcius, om kristalvorming te voorkomen.

Hieronder een recept voor vanille-ijs:

Ingrediënten:

  • 1 liter volle melk
  • 250 g suiker
  • 8 eierdooiers (max 12)
  • 2 vanillestokken of vanillesuiker gemaakt van echte vanille
  • 200g room of soja room

Bereiding :

Schrap het merg uit de vanillestokjes. Breng de melk aan de kook en voeg het merg en de peulen bij de melk. Laat de vanille een kwartiertje trekken in de bijna kokende melk.

Klop de dooiers met de suiker tot ze wit schuimig worden.

Voeg de kokende melk toe.

Zet de pan op het vuur en verhit de room of soja room al roerend tot ca. 70 °C, tot ze dikker wordt. Let op: verwarm niet te sterk anders zullen de eierdooiers stollen!

Voeg de room toe bij de melk. Verwijder de vanillestokken en zeef de massa door een fijne zeef. Laat afkoelen (liefst een nacht lang).

Giet het mengsel in de ijsmachine.

Alternatieve bereidingen:

  • Voor chocolade-ijs lost u ongeveer 300 gram donkere chocolade op in de warme melk en verminder de hoeveelheid suiker tot 200 gram.
  • Voor nootjesijs : hetzelfde maar de hoeveelheid suiker verminderen tot 150 gram en ongeveer 300 gram Nutella oplossen in de melk.
  • Voor mokka-ijs, enkele eetlepels oploskoffie aan de warme bereiding toevoegen. Proeven tot het goed smaakt.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :