Bestaan er voedingsadviezen om het probleem onder controle te houden?

Waar vandaan: Gezond Leven > Dossier Het krachtigste uit de natuur > Diabetes > Voedingsadviezen

Bestaan er voedingsadviezen om het probleem onder controle te houden?

Voor een diabetespatiënt is het belangrijk de juiste voedingskeuzes te maken, het juiste lichaamsgewicht na te streven en voldoende te bewegen zodat alle organen van het lichaam harmonieus hun werk kunnen doen. Het is geen moeilijke opdracht maar vergt wel een aanhoudende zelfdiscipline en de nodige kennis van voeding.

Wanneer de patiënt de juiste voeding tot zich neemt, zal hij de waarden van bloedsuiker beter in de hand kunnen houden en voelt het lichaam zich beter.

Diabetes hebben er baat bij om complexe koolhydraten te eten (volkorenproducten, vezels, fruit en groenten). Eenvoudige koolhydraten zoals suikers zijn te mijden. Kant-en-klare maaltijden zijn niet aan te bevelen, ze bevatten vaak veel verborgen suikers.

Een grote antioxidantenstatus, hetzij via de voeding, hetzij via een goed doordacht supplement, biedt een hoge weerstand tegen het ontstaan van en de effecten van diabetes.

Mensen die zich willen beschermen tegen suikerziekte van het type 2, maar ook diabetespatïenten die de ziekte niet in de ergste graad hebben, kunnen groene thee drinken (6 kopjes per dag) of extracten van groene thee nemen om de concentratie aan insuline te verhogen in het bloed. Groene thee of extracten van groene thee verlagen daarom de suikerspiegel. Personen die dagelijks veel groene thee drinken zouden hun risico op diabetes met 33 procent kunnen verlagen. Groene thee vermindert daarom ook het risico op pancreaskanker.

Een tweede interessante stof is resveratrol, afkomstig uit de schil van de rode druif en ook terug te vinden in (rode) wijn en in mindere mate in pindanootjes. Wanneer constant hoge concentraties aan glucose in het bloed aanwezig zijn, ondervinden de bloedvaten na verloop van tijd hier ernstige schade door. Resveratrol beschermt de wand van de bloedvaten bij diabetici door afremming van de werking van het enzyme alfa-glucosidase in het darmstelsel. Dit enzyme zorgt ervoor dat glucose uit het spijsverteringsstelsel in de bloedbaan terecht komt zodat de concentratie ervan toeneemt.
Anders gezegd, bij opname van resveratrol na een maaltijd zal de glucosespiegel in het bloed altijd lager zijn, wat bijzonder gunstig is voor diabetici. Men stelt trouwens vast dat recent wetenschappelijk onderzoek erop gericht is om de werking van alfa-glucosidase aan banden te leggen via nieuw te ontwikkelen medicamenten. Resvertrol is een natuurlijke component die dit dus ook kan.

Een andere interessante factor is curcumine. Ook curcumine vermindert de concentratie aan glucose in de bloedbaan, maar hier is het mechanisme anders. Curcumine stimuleert de werking van het enzyme glucokinase in de lever waardoor sneller glucose wordt omgezet tot glycogeen, de reserve-brandstof in ons lichaam. Na het eten van curcumine is er dus een versnelde aanmaak van glycogeen in de lever en vermindert de glucosespiegel in het bloed. Dat is bovendien niet alles want curcumine remt ook nog andere enzymes in het lichaam waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen afneemt, evenals het gehalte aan vrije vetzuren, cholesterol en triglyceriden in het bloed. Merkwaardig is dat de werking van curcumine op het glucokinase enkel is waargenomen bij diabetische muizen en niet bij gezonde muizen. Tenslotte toont recent Koreaans-Amerikaans onderzoek ook aan dat curcumine een duidelijk gunstig effect heeft op het fenomeen van de insuline resistentie.

Uit de bast van de Franse maritieme den worden stoffen gewonnen met de algemene term OPC’s. OPC’s verminderen de bloeddruk in goed opgezette experimenten waardoor het risico op diabetes type 2 afneemt.

Tenslotte moet worden vermeld dat mensen die veel bladgroenten eten, vooral broccoli, het risico op het ontstaan van diabetes ernstig afremmen. Voor iedere extra portie groenten per dag vermindert uit risico op diabetes met 10 procent volgens een recent studie uitgevoerd aan de Universiteit van Tulane in New Orleans. Vooral broccoli heeft dit sterke effect door de gunstige effecten van de actieve stof sulforafaan op het bloedvatenstelsel.

 

Bron: Vitanza HQ

Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire