Pas aangekochte planten zorgeloos aanplanten!

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > De siertuin > Pas aangekochte planten aanplanten!

Pas aangekochte planten zorgeloos aanplanten!

Stevige en gezonde wortels zijn van vitaal belang voor een goede groei van planten. Een aanplanting kan slechts slagen wanneer de wortels snel opnieuw beginnen te groeien en de planten zich binnen de kortste keren kunnen verankeren in de bodem. Daarom is het van belang een optimale bodemstructuur te creëren die de plantenwortels van voldoende zuurstof en water voorziet.

Klei- en leemgronden voeren na regenval het water vaak slecht af. De grond slempt dicht. De planten krijgen onvoldoende lucht en zuurstof, en zijn daardoor minder goed gewapend tegen allerlei ziektes. Zandgronden daarentegen bevatten onvoldoende humus en zijn daardoor niet in staat om voldoende vocht en voedingsstoffen vast te houden. De planten lijden dorst en blijven op hun honger.

Een goede bodem zal dus humus bevatten, veel humus én humus van goede kwaliteit. Gelukkig kan je die handig verpakt in een zak verkrijgen. Houd hem bij de hand, wanneer je aan het planten slaat en werk volgens de zogenaamde plantputmethode.

Plantputmethode

1.
Plantgat graven
Graaf een plantgat dat ruim dubbel zo groot is als de wortelkluit.
2.
Grond mengen
Meng 1 deel uitgegraven grond met 2 delen kant en klare bodemverbeteraar.
3.
Bodem bedekken
Bedek de bodem van het plantgat met een flinke laag van dit mengsel.
4.
Wortels van de plant op mengsel plaatsen
Zet de wortels of de kluit van de plant erop. Spreid de wortels uit. Vul het plantgat op met hetzelfde mengsel.
5.
Stevig aandrukken
Druk stevig aan en geef een flinke hoeveelheid water.

 

Succes verzekerd bij het aanplanten met een aangepaste bodemverbeteraar
Een goede kant en klare ‘humus’ lost niet alleen de problemen van zware klei- en leemgronden op, maar ook die van zandgronden. Zo verbetert hij de drainage van zware gronden waardoor regenwater beter wegvloeit en er geen plassen ontstaan. In lichte zandgronden brengt hij humus aan, waardoor de structuur aanzienlijk verbetert. De grond houdt het water beter vast en heeft dus minder last van uitdroging. De voedingselementen spoelen minder snel uit. Zeker voor jonge wortels is dat belangrijk. Ze moeten voortdurend voldoende vocht en voeding ter beschikking hebben. Kortom het bodemverbeterend middel creëert een ideale verhouding tussen lucht en vocht in de bodem, zodat de wortels zich op een gezonde manier ontwikkelen en vlot voedingselementen kunnen opnemen.

Zowel voor planten uit pot als voor planten met naakte wortels
De wortels van planten uit pot of container vonden in de potkluit een vertrouwd substraat dat speciaal op punt werd gesteld voor jonge planten. Nu moeten ze zo snel mogelijk doorgroeien in jouw tuingrond. Door een aangepast bodemverbeterend middel te gebruiken, zorg je ervoor dat de overgang vlot verloopt en de jonge wortels snel op zoek gaan naar verse grond. Ook planten met naakte wortel vinden in zo’n bodemverbeterend middel een ideale voedingsbodem zodat de overgang van kwekerij naar tuin naadloos verloopt.

Omdat niet alle planten dezelfde eisen stellen, vind je voor verschillende groepen van planten een aangepast bodemverbeterend middel.

 

Bron: DCM