De ene potgrond is de andere niet.

De ene potgrond is de andere niet

De potgrond is de basis van elke mooie gevulde bloembak, iedere geslaagde kamerplant of oogstrelende kuipplant. Alle plantenschoonheid wortelt in goede aarde. In de beperkte ruimte van een pot moeten de planten vele maanden en soms jarenlang wortelen. Daarom moet de potgrond aan hoge eisen voldoen.

Er bestaat echter een grote verscheidenheid aan potgronden en verschillen zijn er zowel in prijs als in kwaliteit.

Waardoor kenmerkt zich een goede potgrond?

Luchtig, elastisch en nog zoveel meer.
Potgrond moet zowel water als lucht vasthouden en mag dus absoluut niet dichtslaan. Daarom moet potgrond een soepele en veerkrachtige structuur hebben die toch veel lucht bevat. De keuze en de verhouding tussen de bestanddelen speelt daarbij een grote rol. Vooral de verhouding tussen witveen en zwartveen is van groot belang.

witveen
Witveen is blond tot lichtbruin van kleur. Het bestaat uit nog niet helemaal afgestorven veenmos. Witveen werkt als een spons en heeft dezelfde elasticiteit. Het geeft de potgrond een luchtige structuur, neemt water op, stelt dit ter beschikking van de wortels en neemt daarna zijn oorspronkelijke volume weer aan.
zwartveen
Zwartveen is donker van kleur en zo goed als dood. Het bestaat uit afgestorven veenmos. Als we witveen met een elastische spons vergelijken dan heeft zwartveen alles van een dweil. Het heeft een osmotische werking waardoor het een grote hoeveelheid water gedurende een langere periode kan vasthouden. In droge toestand mist zwartveen de veerkracht van witveen.

Potgrond met voldoende witveen blijft elastisch en krimpt niet, met andere woorden komt niet los van de potrand. Om de potgrond luchtig én elastisch te houden moet de verhouding tussen witveen en zwartveen in orde zijn. Als de potgrond eenmaal uitgedroogd is, komt hij los van de potrand. Het water loopt dan gewoon langs de rand weg. Vooral op hete dagen bewijst een goede potgrond zijn kwaliteiten. Het is de basis van een geslaagde bloembak.

Naast de basisstoffen witveen en zwartveen worden vaak nog extra’s toegevoegd, zoals bijvoorbeeld lavakorrel, kokosvezels, …

lavakorrel
Lavakorrel, de zuurstofkorrel bij uitstek
Lavakorrels zorgen er voor dat de wortels steeds lucht en zuurstof ter beschikking hebben. De poriën van de lava zijn te klein voor de watermoleculen. Zelfs wanneer de potgrond helemaal nat is, bevatten de lavaporiën enkel lucht. Ze geven de potgrond dus een luchtige structuur en zorgen voor een betere drainage van het gietwater. Lavakorrels worden om die reden toegevoegd aan elke goede universele potgrond, zaai- en stekpotgrond, potgrond voor cactussen.
kokosvezels
Kokosvezels garanderen een blijvend luchtige structuur van de potgrond. Zelfs bij zeer warm weer en na herhaaldelijk gieten, behoudt de potgrond zijn structuur en krimpt hij niet. Kokosvezels zijn onmisbaar in een potgrond die bedoeld is voor planten die langere tijd in dezelfde pot blijven, zoals mediterrane planten, palmen, terrasplanten…
waterkristallen
Waterkristallen kunnen tot 100 keer hun gewicht aan water en voedingsstoffen opnemen om deze vervolgens af te geven in functie van de behoefte van de plant. Ze voorkomen dus dat de potgrond gaat uitdrogen; een erg belangrijk voordeel voor bloembakken en hangmanden. Zo kan je het aantal gietbeurten verminderen.
grove veenbrokjes en stukjes schors
Grove veenbrokjes en stukjes schors worden zijn vooral belangrijk in een potgrond voor orchideeën. Ze zorgen voor een extra luchtig substraat en een optimale drainage. Zo komen de wortels zeker niet in het water te staan en wordt wortelrot vermeden.

 

Tal van potgronden, aangepast aan het doel.
In de handel vind je een breed assortiment potgronden. Zo zijn er potgronden die specifiek op punt gesteld zijn voor kamerplanten, orchideeën, bonsai, cactussen en vetplanten. Daarnaast zijn er de potgronden met een aangepaste samenstelling voor terrasplanten, buxus, zaaien & stekken, groenten en kruiden, geraniums en bloembakken, palmen, heideplanten en mediterrane planten. Hou je het graag eenvoudig, dan kan je uiteraard ook steeds terugvallen op een potgrond voor universeel huis- en tuingebruik.

Hoe ideaal verpotten?

  1. Gebruik een pot met openingen in de bodem, zodat overtollig gietwater makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een laagje potscherven of hydrokorrel.

  2. Maak de potgrond goed los en vul de pot er gedeeltelijk mee op. Laat voldoende ruimte voor de wortelkluit.

  3. Haal de plant uit de oude pot, maak de wortels voorzichtig los en haal zoveel mogelijk oude potgrond weg. Zorg dat, vóór het verpotten, de wortelkluit voldoende vochtig is.

  4. Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met potgrond. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.

  5. Druk de potgrond aan en begiet flink voor een goede aansluiting tussen de wortelkluit en de potgrond.

  6. Voor een decoratief resultaat en om te vermijden dat de potgrond opspat bij het gieten, kan je bovenop de potgrond eventueel nog een laagje hydrokorrel aanbrengen.

 

Bron: DCM