Hoe orchideeën het beste verwend worden

Hoe orchideeën het beste verwend worden

Orchideeën hebben de reputatie moeilijk te zijn. In de huiskamer zouden ze het niet lang volhouden. Tal van orchideeën zijn echter betrouwbare kamerplanten, op voorwaarde dat je ze correct verzorgt.

Uit de tocht en uit de zon!
Orchideeën als Phalaenopsis groeien in tropische regenwouden, vaak op boomstammen of in de oksels van takken. In de huiskamer houden ze van een lichte plek, uit de tocht en uit de zon. Direct zonlicht verbrandt de bladeren.

Welke potgrond?
De wortels van orchideeën zijn teer. Ze groeien slechts in een uiterst luchtige, goed gedraineerde potgrond. Gebruik daarom een kwaliteitspotgrond met stukjes speciale Pinus dennenschors en grove veenblokjes die hem extra luchtig maken, zodat wortelrot geen kans krijgt.

orchideeënWater en voeding
Orchideeën willen een vochtige atmosfeer. De wortels kunnen echter absoluut niet tegen stilstaand water. Water moet dus snel kunnen wegvloeien. Giet steeds met regenwater dat op kamertemperatuur is gebracht. Geef geen leidingwater. Dat bevat teveel kalk en zouten. Orchideeën kikkeren ervan op wanneer je de bladeren en de wortels, die buiten de pot komen, besproeit met regenwater.

Orchideeën zijn kieskeurig. Ze willen voor een blijvende gezonde groei en bloei een meststof met een uiterst zachte werking. Gebruik bijvoorbeeld een vloeibare meststof die specifiek voor orchideeën op punt werd gesteld. De voedingselementen en extra sporenelementen in deze meststof zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei.

Tip:
Een orchidee van het geslacht Phalaenopsis is gemakkelijk terug in bloei te krijgen. Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg. Maar laat drie van die ogen aan de stengel (= lichte verdikking). Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien. Na de tweede bloei doe je er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten. Zet de plant daarna een paar graadjes koeler (tussen 15 en 20°C) en geef ze slechts spaarzaam water. Breng ze na één tot twee maanden terug naar de warme huiskamer en geef opnieuw water en voeding.

 

Bron: DCM

 
E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Ken je iemand persoonlijk die doof of slechthorend is?